Veteranii războiului, chipul viu al istoriei țării
Cercul Militar Național din București a găzduit, ieri, adunarea festivă consacrată sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război din România, eveniment la care au participat, pe lângă veterani de război, oficialități ale Armatei Române și reprezentanți ai ministerelor Apărării și de Interne de la noi din țară.
Ziua Veteranilor de Război din România (29 aprilie), instituită cu 10 ani în urmă prin Legea 303/2007, deși sărbătorită în avans, a adunat la acest moment solemn mulțime de foști militari ai Armatei, luptători în cel de-al Doilea Război Mondial. Această dată coincide cu ziua în care Regele Carol I a instituit, prin înalt decret, calitatea de veteran de război pentru toți cei care luptaseră în Războiul de Independență și supraviețuiseră acelui moment istoric. În cuvântul de deschidere, generalul de armată (r) Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, a menționat că alături de camarazii săi de arme „a servit toată viața numai țara, armata, poporul român, nu un partid sau o persoană anume. Pentru patrie am depus jurământul, sub tricolor. Timp de aproape patru ani am fost în fața gloanțelor inamicului pentru libertatea, independența și suveranitatea țării, pentru ca România să mai dăinuie pe acest pământ și să ființeze generațiile de astăzi, care hotărăsc asupra destinului nostru”. Generalul Dragnea a vorbit despre realizările obținute de Asociația Veteranilor de Război, dar și despre nemulțumirile acestora legate de restrângerea drepturilor privind medicamentele, beneficierea de bilete gratuite pentru tratament în stațiuni, gratuitatea pe mijloacele de transport.
La rândul său, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului-Major General al Armatei Române, a exprimat gândurile, considerația și respectul profund al militarilor Armatei Române.
„Alături de dumneavoastră mă simt ca și cum aș deschide o carte de istorie, de istorie militară, istorie a poporului român. Veteranii de război sunt eroii vii care în urmă cu peste șapte decenii își sacrificau tinerețea pe front, luptând pentru glia strămoșească, pentru România de azi și de mâine.
În această zi, gândurile noastre se îndreaptă spre cei care au înțeles să pună datoria față de patrie mai presus de propria lor viață și astfel să ne lase nouă drept moștenire o țară liberă și independentă.
Să-L rugăm pe Dumnezeu să-i odihnească în pace pe bravii ostași ai Armatei Române. Pentru noi, ei au fost, sunt și vor fi adevărații eroi ai neamului. Purtăm în inimile noastre pe cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă și pe supraviețuitorii războiului, militarii care păstrează vie memoria camarazilor și rudelor care au pierit de demult”.
Ștefan Mitroi, consilier al ministrului de interne Carmen Daniela Dan, a transmis veteranilor un mesaj emoționant: „Ziua care vă este consacrată în calendar ar trebui să aibă rezonanță în conștiințele și inimile noastre nu doar acum, ci în toate zilele anului. Nu doar azi trebuie să vă fim recunoscători pentru ceea ce ați făcut pentru țară, nu numai astăzi trebuie să vă mărturisim dragostea noastră și să vă mulțumim pentru modul eroic în care v-ați pus viața în slujba generațiilor viitoare, adică a vieții noastre, care vă suntem copii și nepoți. Avem obligația morală să vă fim recunoscători tot timpul pentru faptul că existați. Dumneavoastră sunteți chipul viu al istoriei țării”.
Preotul militar Manea George, slujitor la Statul-Major al Forțelor Aeriene Române, delegat la acest eveniment al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, a încheiat șirul discursurilor cu o scurtă alocuțiune: „Dumnezeu a dăruit zile multor veterani pentru a se bucura de copiii și nepoții lor, pentru a le preda acestora o pagină de istorie, de jertfă și eroism. Biserica Ortodoxă, prin toți slujitorii ei, cu multă dragoste și evlavie se roagă atât pentru cei care nu mai sunt printre noi, care s-au jertfit pentru națiunea română, ostași căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, pentru demnitatea și libertatea poporului român, cât și pentru cei care sunt în viață.”