„Viaţa monahală este un dar de la Dumnezeu pentru Biserică”
La Mănăstirea Samurcăşeşti din judeţul Ilfov a avut loc luni, 19 octombrie, Sinaxa stareţilor, stareţelor, egumenilor, egumenelor şi duhovnicilor mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a avut ca temă „Sfântul Vasile cel Mare - Dascăl al vieţii monahale“. Sinaxa a fost prezidată de PF Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au avut loc dezbateri pe baza temei propuse şi s-au discutat, de asemenea, diverse aspecte administrative şi culturale din viaţa mănăstirilor Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată dimineaţă de Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti.
La finalul Sfintei Liturghii Părintele Patriah Daniel a hirotesit întru stavroforă pe monahia Eufimia Popa, stareţa Mănăstirii Ţigăneşti.
Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit cu acest prilej cuvântul de deschidere a sinaxei, în care a subliniat importanţa vieţii monahale în contextul lumii secularizate, evidenţiind că Sfântul Vasile cel Mare ne arată că monahismul creştin se deosebeşte de monahismul altor religii, pentru că are în centru pe Hristos şi Evanghelia Sa. „Monahismul creştin nu se bazează doar pe o simplă căutare a desăvârşirii omului prin el însuşi, are model pe Mântuitorul Iisus Hristos, are ca învăţătură Evanghelia Lui şi ca spaţiu de creştere şi de misiune Biserica lui Hristos. Sfântul Vasile cel Mare ne arată că este nevoie de un monahism conştientizat, argumentat teologic şi interiorizat, pentru ca noi să ştim de ce am ales viaţa monahală şi de ce ne luptăm pentru a împlini sfaturile evanghelice şi cum ne luptăm“, a spus Patriarhul României.
„Sfântul Vasile cel Mare ne aminteşte că omul se desăvârşeşte numai în comuniune cu alţii“
În continuare, Părintele Patriarh Daniel a subliniat că regulile Sfântului Vasile cel Mare sunt o lumină pentru viaţa monahală din toate timpurile şi a evidenţiat că această moştenire deosebit de bogată reprezintă o întărire a convingerii că „viaţa monahală este un dar de la Dumnezeu pentru Biserică, este o slujire mare şi sfântă pentru Biserică şi avem mare nevoie de a reciti, a reîmprospăta mintea noastră cu scrierile sfinţilor, ca să ştim de ce ne luptăm şi cum ne luptăm pentru a răspunde chemării sfinte a acestei lucrări foarte preţioase, pentru că aşa cum ne arată Sfântul Vasile cel Mare, rolul, scopul vieţii monahale, este dobândirea mântuirii, dobândirea împărăţiei cerurilor. Aceasta se arată mai întâi în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele se află la temelia vieţii monahale, iar prin nevoinţă, prin mijloacele indicate de Sfinţii Părinţi şi mai ales de Sfântul Vasile cel Mare, ajungem să iubim pe Dumnezeu atunci când ne unim cu El prin rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin Împărtăşanie şi prin împlinirea poruncilor Lui în viaţa noastră, iar iubirea faţă de aproapele se arată prin faptul că noi ajutăm pe aproapele, îl preţuim, îl iubim aşa cum Hristos îl iubeşte. Prin aceasta ajungem la asemănarea cu Dumnezeu, Care iubeşte pe toţi oamenii şi doreşte ca ei să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină“, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României a subliniat că în această vreme în care există foartă multă secularizare, adică uitare de Dumnezeu, este foarte necesar să citim scrierile Sfântului Vasile cel Mare, pentru că el este un tâlcuitor al Sfintei Scripturi şi un învăţător şi organizator al vieţii monahale. „Într-o vreme în care invidualismul creşte foarte mult, în care omul încearcă să se desăvârşească prin egoism şi prin patimi, care de fapt este o autodemolare duhovnicească, Sfântul Vasile cel Mare ne aminteşte că omul se desăvârşeşte numai în comuniune cu alţii, nu în izolare de alţii. În comuniune cu Dumnezeu şi în comuniune cu semenii“, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Aspecte administrative şi culturale din viaţa mănăstirilor
În cadrul şedinţei sinaxei monahale, părintele protosinghel Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat tema „Viaţa monahală la Sfântul Vasile cel Mare şi la ceilalţi Părinţi Capadocieni“ şi au avut loc dezbateri pe baza temei propuse. În continuare, părintele Teofil Anăstăsoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat tuturor celor prezenţi diverse aspecte administrative din viaţa mănăstirilor din Arhiepicopia Bucureştilor, iar în final părintele Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat albumul „Pridvoare ale Cerului. Mănăstirile şi Schiturile din Arhiepiscopia Bucureştilor“ apărut recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, precum şi alte apariţii editoriale.