„Viaţa omului cea adevărată e cea care urmează după botezul său“

Un articol de: Tudorel Rusu - 12 Ianuarie 2014

Ieri, 12 ianuarie 2014, în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi în parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iaşi 2, ce este păstorită de părintele Dumitru Carp. La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să asiste la slujbă din curtea lăcaşului de cult.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iaşi 2, l-a avut ca oaspete ieri pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, precum şi ierom. Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium. După tradiţionala întâmpinare cu pâine şi cu sare de la poarta de intrare în curtea bisericii, IPS Teofan a fost primit de credincioşii ieşeni cu flori şi cu lumânări aprinse în mâini, după care a debutat slujba Sfintei Liturghii în interiorul lăcaşului de cult. Sfânta Liturghie a fost precedată de rostirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Mira“ din Iaşi, dirijat de prof. Petronela Dârţu.

„Nu este nimic mai de trebuinţă vieţii noastre decât să avem legătură cu Biserica lui Hristos“

După citirea Evangheliei zilei, cea de la Matei capitolul 4, versetele 12-17, a fost rostit cuvântul de învăţătură de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Viaţa omului cea adevărată aici, pe pământ, este viaţa care urmează după botezul său. Cum această perioadă a anului este numită perioada de după Botezul Domnului, putem spune că viaţa noastră întreagă, deplină şi împlinită este cea după propriul botez, pentru că prin această sfântă Taină a Bisericii noastre am devenit creştini, iar seva care curge prin trunchiul Bisericii pătrunde şi în fiinţa noastră şi totul devine raportat la ceea ce naşii noştri au făgăduit, anume lepădarea de satana, unirea cu Hristos, mărturisirea credinţei celei adevărate şi conformarea vieţii noastre acestei drepte credinţe. Nu este nimic mai de trebuinţă vieţii noastre, oricine am fi, decât să avem această legătură cu Biserica lui Hristos şi să ne aducem aminte de unirea cu Dumnezeu, actualizând în permanenţă lepădarea de puterea întunericului şi de influenţa puterilor demonice, arătată astăzi în atâtea chipuri“, a spus IPS Teofan în prima parte a cuvântului rostit.

În continuarea predicii, a fost explicat de IPS Teofan şi Apostolul zilei, cel de la Efeseni capitolul 4, versetele 7-13: „Sfântul Apostol Pavel, în Scrisoarea sa către Efeseni citită la această Sfântă Liturghie, arată că noi, oamenii, suntem chemaţi la două lucruri: împlinirea lucrului slujirii noastre la care am fost chemaţi, pe de o parte, şi contribuirea la zidirea trupului Bisericii lui Hristos. Aceste două lucruri ne-au fost aşezate de Dumnezeu în faţă, anume împlinirea lucrului nostru, fie că suntem mai mari sau mai mici în societate, în faţa lui Dumnezeu neexistând ierarhii lumeşti, şi zidirea trupului Bisericii lui Hristos, prin rugăciune, prin mărturisirea adevărului, prin naşterea de prunci, prin milostenie, prin participarea la Sfânta Liturghie etc. Şi până când trebuie să luptăm să împlinim aceste două lucruri? Răspunsul ni-l dă tot Sfântul Apostol Pavel, care ne vorbeşte despre atingerea a patru deziderate: unitatea credinţei, cunoaşterea Fiului lui Dumnezeu, atingerea vârstei bărbatului desăvârşit şi a măsurii vârstei deplinătăţii lui Hristos. Toate aceste lucruri pot fi făcute în primul rând prin pocăinţa faţă de faptele săvârşite, după cuvintele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul de la începutul misiunii sale: «Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor»“.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi, în special copii, cu Sfintele Taine, au urmat cuvântările de final susţinute de pr. protopop Vilie Doroşincă şi pr. Dumitru Carp, parohul de la Bucium.

„Cred că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, atunci când a acceptat să oficieze Sfânta Liturghie la această biserică, s-a gândit şi la faptul că în această parohie se desfăşoară activităţi cu totul şi cu totul deosebite, atât misionare, pastorale, administrative, dar mai cu seamă activităţi social-filantropice. Enoriaşii din această comunitate au fost şi sunt alături de cei aflaţi în necazuri, recent construind o casă unei familii a cărei locuinţă a fost incendiată. Mai mult decât aceasta, pe raza acestei parohii se găseşte Căminul de bătrâni «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care se bucură de tot sprijinul preotului Carp şi al credincioşilor pe care-i păstoreşte“, a subliniat părintele protopop Vilie Doroşincă. „Fiind aşezaţi între mănăstiri şi cunoscând rânduiala monahală, credincioşii noştri ne-au învăţat şi pe noi, preoţii, ce înseamnă ascultarea, anume că în ascultare stă credinţa. Credincioşii pe care-i păstoresc au ajutat zeci de parohii atât din Iaşi, cât şi din întreaga ţară“, a adăugat şi pr. paroh Dumitru Carp.