„Viața omului pe pământ este cruce și înviere”
La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie, au avut loc slujiri arhierești la parohii din județele Vrancea și Galați - Mitropolia Munteniei și Dobrogei. După mai mulți ani de rugăciuni și așteptare, credincioșii ortodocși au participat la înnoirea unui locaș de rugăciune și la așezarea pietrei de temelie pentru o nouă biserică parohială.
Miercuri, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Andrei” din municipiul Focșani, înconjurat de un sobor de slujitori. În cursul dimineții, ierarhul a binecuvântat prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir lucrările de înnoire și înfrumusețare efectuate la exteriorul locașului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În cuvântul său de învățătură, chiriarhul locului le-a vorbit credincioșilor despre semnificația praznicului de miercuri. „Ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, medităm la suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, la Jertfa Sa de pe crucea Golgotei și, în același timp, ne exprimăm cu toată tăria credința în Învierea Sa din morți, chezășia învierii noastre. Prin urmare, viața omului pe pământ este cruce și înviere. Nimeni nu va avea parte de înviere și de viața veșnică, dacă nu va trece, mai întâi, prin cruce; dacă nu-și va răstigni păcatele ce-i întinează viața, îndeosebi egoismul, mândria și lăcomia”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.
După încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh Lucian Pasere și preotul coslujitor Răzvan Dănilă au fost hirotesiți întru sachelari. De asemenea, IPS Părinte Ciprian a primit din partea comunității parohiale o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei.
Pentru credincioşii Parohiei Independenţa 2 din judeţul Galaţi, praznicul Înălţării Sfintei Cruci a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească, întrucât, la ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică.
Ierarhul a fost întâmpinat la acest eveniment de cadrele didactice din parohie, de reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi de foarte mulţi credincioşi, între care copii şi tineri din Independenţa, cât şi din localităţile învecinate.
Împreună cu cei mai mici credincioşi, chiriarhul a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică, rânduind totodată ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
„La lumină lină, în fapt de seară, s-au aprins luminile credinţei din sufletele copiilor, ale vârstnicilor şi ale slujitorilor pentru o nouă poartă luminoasă a cerului – temelie de biserică la Independenţa. Nu putea fi o zi mai potrivită pentru aşezarea Sfintei Cruci decât la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, pentru ca, astfel, să se înalţe şi biserica, şi sufletele noastre iar comunitatea creştină să se sudeze aşa de bine, încât să rămână permanent o familie, aşa cum am văzut-o astăzi”, a subliniat IPS Părinte Arhiepiscop Casian.
La eveniment a participat şi grupul de bătrâni „Ştefanienii” din comuna vecină Piscu, care a susţinut şi un program de cântece patriotice. La final, credincioşii prezenţi au primit iconiţe, cărticele de rugăciuni şi alte daruri de suflet, iar copiii au fost invitaţi de către chiriarh la tradiţionala agapă frăţească. Parohia Independenţa 2 a fost înfiinţată în anul 2008 prin desprinderea unui sector din Parohia Independenţa. În anii 2008-2009 au fost construite o capelă şi o casă parohială.