Viaţa parohiilor: Biserica Caşin, locul unde filantropia se îmbină armonios cu Liturghia

Un articol de: Adriana Mutu - 05 Septembrie 2009

Edificat în perioada interbelică, în anii '30 ai secolului trecut, Paraclisul patriarhal Parcul Domenii - Caşin din Bucureşti cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” reprezintă, pentru credincioşii care-i calcă pragul, un spaţiu sacru în care activităţile filantropice prind un contur bine definit. „Comuniunea întru dumnezeire, dar mai ales extensia socială a spiritualităţii creştine, acesta este mesajul pe care Biserica Caşin încearcă să-l transmită credincioşilor”, spune cu convingere preotul paroh.

Situată la marginea Bucureştiului, pe Bulevardul Mărăşti din sectorul 1 al Capitalei, biserica parohiei „Parcul Domenii” - Caşin a fost construită în anul 1934, într-o conjuctură istorică favorabilă. Piatra de temelie a clădirii monumentale, în stil neoromânesc, a fost zidită pe un teren donat de administraţia locală a vremii. „Construcţia bisericii a început în anul 1934, într-un moment deosebit. Primăria Municipiului Bucureşti a donat la acea dată o suprafaţă de teren de 3.125 de metri pătraţi, pentru a începe edificarea lăcaşului de cult, împreună cu casa praznicală şi cu dependinţele. Este o biserică frumoasă, zidită cu multă jerftă de comunitatea credincioşilor din Parcul Domeniilor. Proiectul de arhirectură a fost alcătuit de arhitectul-şef al Patriarhiei, D. Ionescu-Berechet, care a făcut o echipă foarte bună cu părintele paroh de atunci, Dumitru I. Manta. În fapt, părintele Manta a fost iniţiatorul şi sufletul acestui proiect, fiind considerat ctitor iniţial al acestei zidiri”, povesteşte preotul paroh Gabriel Cazacu.

Pereţii, împodobiţi cu mozaic de Murano

Structura arhitecturală a bisericii este relevantă prin stilul neoromânesc, caracterizat printr-o întrepătrundere a stilului muntenesc brâncovenesc - ornamentul coloanelor, proporţiile scărilor exterioare, pridvorul deschis -, cu stilul bizantin - acoperiş în formă de boltă arcuită, construcţie în plan de cruce greacă cu cinci cupole, interior ornamentat cu mozaicuri.

Împodobirea pereţilor cu mozaic de Murano a fost începută în anii â70. „Din anul 1976, de când au fost realizate lambriuri de marmură şi icoane din mozaic de Murano, nu s-a mai făcut nimic. Avem în subsolul bisericii nouă tone de mozaic, piatră de Murano şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă am terminat instalarea circuitelor electrice, vom purcede, sperăm din toamnă (dacă vom avea şi resursele financiare necesare, pentru că un metru pătrat de mozaic este 1.000 de euro, fără TVA) să finalizăm împodobirea pereţilor bisericii. Sprijin primim de la Dumnezeu, în primul rând, şi de la credincioşii din această parohie, care, din puţinul lor, înţeleg să fie generoşi şi să ajute biserica. Ştiţi bine că banul văduvei este cel care întreţine bisericile”.

Proiectul de consolidare a Bisericii Caşin presupune, pe lângă finalizarea lucrărilor din interiorul lăcaşului de cult, refacerea acoperişului şi a faţadei. În plus, punerea la punct a unui sistem de iluminare este prioritară, mai spune preotul paroh.

Deşi nu este susţinută financiar de autorităţile locale, iar fondurile pentru reparaţii şi achiziţionarea unor noi obiecte de cult nu prisosesc niciodată, Biserica Caşin înfloreşte sub buna coordonare a preoţilor slujitori - părintele Dumitru Colotelo, părintele Constantin Stănuleţ şi părintele Daniel Flonta. În legătură cu lucrările făcute de-a lungul timpului, părintele paroh Gabriel Cazacu menţionează: „De doi ani avem clopote, pentru că, iniţial, Biserica Caşin a fost un lăcaş de cult fără clopote. Acestea au fost aduse din Austria, sunt de foarte bună calitate. Biserica are cinci turnuri, patru mai mici şi unu mare, central”.

„Îmi recapăt un anumit echilibru stând cât de puţin la Biserica Caşin”

În Biserica Caşin, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, se adună credincioşii din Otopeni, de la Snagov, din Băneasa. Iulia, o tânără de 26 de ani, vine săptămână de săptămână aici. „Îmi găsesc liniştea în biserică, departe de furnicarul de oameni din oraş, îmi recapăt un anumit echilibru stând cât de puţin la Biserica Caşin. Duminica, îmi fac timp să vin şi să ascult slujba, indiferent dacă programul de lucru îmi permite sau nu”.

Făcând o scurtă caracterizare a celor pe care îi păstoreşte, părintele Cazacu afirmă: „Enoria nu este foarte mare, avem în jur de şase străzi, acesta este perimetrul parohial. Vin credincioşi din tot Bucureştiul, credincioşi care, în nepuţintele lor duhovniceşti, găsesc aici sprijin, alinare şi răspuns pentru rugăciunile pe care le înalţă. Este o biserică pe care o dorim a fi bine organizată, avem parteneriate sociale prin care ajutăm copii orfani sau familii sărace cu mulţi copii, prin diverse proiecte”.

Proiectele umanitare derulate de Centrul de asistenţă socială „Sfânta Macrina”

În acest sens, cele mai importante iniţiative de sprijinire a semenilor aflaţi în greutate sunt proiectele umanitare derulate de Centrul de asistenţă socială „Sfânta Macrina” din Bucureşti. Înfiinţată în anul 1996, Fundaţia „Sfânta Macrina” este un organism nonguvernamental cu dublă misiune: aceea de a integra social copiii şi tinerii fără adăpost şi de a preveni şi eradica toate cauzele care duc la aşa-zisul fenomen „copiii străzii”. Asumarea unei misiuni duale, pastorale şi sociale reprezintă chintesenţa întregii activităţi a preoţilor slujitori de la Biserica Caşin. „Din această toamnă, în demisolul bisericii, vrem să organizăm un centru social de zi, un loc comunitar de întâlnire pentru bunici şi nepoţi, în parteneriat cu Direcţia pentru Protecţia Socială a sectorului 1. Acesta va fi un loc de socializare, de întâlnire între două generaţii - bunici şi nepoţi, loc de meditaţie, un spaţiu multifuncţional, care să deservească atât interesele bisericeşti, dar mai ales cele de implicare în asistenţa socială”, continuă părintele paroh.

Biserica Caşin cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” este vestită în rândul credincioşilor pentru cununiile religioase oficiate aici. Dat fiind numărul mare de nunţi, s-a luat decizia de amenajare a unei camere special dedicate acestui gen de evenimente, denumită sugestiv „Camera Mireselor”.

Biserica Caşin va avea în curând un site pe internet, de unde credincioşii pot afla programul tuturor serviciilor oficiate în lăcaşul de cult.