Viaţa parohiilor: În vestul Ploieştiului se înalţă o biserică de dimensiunile unei catedrale

Data: 20 Aprilie 2008

▲ Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în noiembrie 1990, pe când credincioşii care locuiesc în acest cartier (peste 30.000) erau deserviţi de parohia „Sf. Atanasie şi Chiril” ▲ Din considerente financiare, în şapte ani nu s-a turnat decât o parte din temelie, în zona altarului ▲

Întrucât nevoile spirituale ale credincioşilor deveneau din ce în ce mai evidente, iar capacitatea unui singur preot, peste măsură, în 1997, patriarhul Teoctist a dat binecuvântare pentru înfiinţarea, de la 1 iulie, a parohiei „Sf. Trei Ierarhi” din Ploieşti, şi a numit un preot paroh care primea în grijă atât pe cele 3.500 de familii, cât şi construirea bisericii parohiei. „În ianuarie '98, când am venit, aici era ca un câmp. Se escavase o groapă mare, dar nu se turnase decât puţin din temelia altarului, la demisol, căci biserica are două nivele. A fost foarte greu, deoarece oficiam Sfânta Liturghie în parc, dar a prins foarte bine enoriaşilor, încât a fost o bucurie totală. Într-adevăr, se simţea nevoia de a se face slujbă aici şi de a se construi o biserică. Şi fiind sectorul atât de mare, pentru că aceasta era, pe atunci, prima biserică din cartier, când s-a pus piatra de temelie s-a spus că se pune piatra de temelie pentru noua catedrală a Ploieştiului”, ne-a explicat pr. Ion Mihăiescu.

Frecvente colecte pentru săraci

Biserica „Sf. Trei Ierarhi” va avea la demisol o biserică mai mică şi tot aici o capelă mortuară. Deasupra se va înălţa biserica principală, iar, în total, va depăşi înălţimea de 37 de metri. În prezent, biserica a fost construită până la plus 9 metri şi toate acestea mai mult din forţe proprii. „Totul s-a făcut mai mult cu banul văduvei şi cutia milei. Şi am mai primit donaţii de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Anul trecut, am primit, de exemplu, 65.000 de lei. Şi ne mai ajută Uzina de Utilaj Petrolier. Toată conducerea de acolo este apropiată de Biserică şi de noi”, a continuat preotul paroh.

De zece ani, slujbele bisericii se ţin într-un spaţiu amenajat într-o baracă. Paraclisul este dotat cu încălzire centrală şi este foarte bine izolat.

Paralel cu ridicarea bisericii, în vecinătatea ei s-a turnat deja temelia pentru construcţia centrului social al parohiei care va include cantină pentru săraci, casă de oaspeţi, casă parohială, bibliotecă parohială şi dispensar medical.

De altfel, parohia este încă de pe acum alături de cei săraci. „Ne-am obişnuit ca tot ce strângem de la parastase, sâmbăta sau duminica, să ducem la un cămin de boli psihice de lângă Urlaţi. Facem, de asemenea, colecte - exceptând colectele generale pentru sinistraţi - de alimente, cereale, îmbrăcăminte (chiar nouă, de multe ori) - şi ducem la Valea Plopului, la Provita, la copiii aceia care au mare nevoie. Avem foarte mulţi contribuabili. Într-o săptămână strângem şi 3-4 dubiţe”, a adăugat preotul Ion Mihăiescu. (N. Balaban)