Virtuțile tămăduitoare ale mugurilor de brad

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 29 Mai 2018

Bradul cuprinde cel puțin 40‑45 de specii de conifere din familia Pinaceae și sunt răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. În România, bradul alb și molidul, ce fac parte din grupa coniferelor de talie mare, cresc de asemenea în zonele de munte. Se recunosc ușor după frunzele în formă de ac, care sunt scurte și rigide, precum și după conurile cu solzi asemănători peștilor. Pe lângă valoarea economică, ecologică și estetică deosebită, aceste rășinoase ascund virtuți tămăduitoare. Bradul se mai utilizează în cosmetică, alimentație și diverse tratamente. Mugurii de brad sau de molid, care se formează primăvara devreme, se recoltează din prima jumătate a lunii mai și pânî în luna iunie în zonele mai înalte, Sunt indicate pentru recoltare zonele mai nepoluate, iar acest proces are loc când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu depășesc 7 cm.

Bradul are, printre altele, proprietatea de a fixa calciul în oase, fiind un ajutor neprețuit în combaterea osteoporozei. Bogat în vitamina C, bradul este recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mugurii de brad contribuie la tratarea diverselor afecțiuni, cum ar fi: tusea, bronșita cronică, astmul bronșic, tuberculoza, anemia, demineralizarea, anorexia, lipsa poftei de mâncare, migrenă, senzația de vomă, oboseală intelectuală, gastroenterită, dureri articulare, afecțiuni renale etc. De asemenea, mugurii de pin au o puternică acțiune antimicrobiană, antiseptică, sedativă, astrigentă, cicatrizantă, antidiareică, vitaminizată diuretică, antibacteriană, antiinflamatoare, fluidizantă a secrețiilor bronșice etc. Aceștia se pot consuma cruzi (pentru stimularea poftei de mâncare și împrospătarea respirației), în infuzie, siropuri sau tincturi.

Rețete:

Sirop din muguri de brad

Ingrediente: 1 kg muguri de brad, 2 litri de apă, 1kg de zahăr.

Mod de preparare: Se fierb mugurii de brad în apă circa 15‑20 de minute, apoi se adaugă zahărul și se mai fierbe încă 5‑10 minute, apoi se strecoară și se pune fierbinte în sticle ce vor fi închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase.

Dulceață de muguri de brad

Ingrediente: 400 g muguri de brad, 700 g zahăr, 3 lămâi, 1 l apă.

Mod de preparare: mugurii de brad se spală, apoi se pun la fiert în apă, împreună cu lămâile tăiate felii subțiri; se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert 10‑15 minute, după care se dă la rece. După ce s‑a răcit, se dă compoziția prin blender, apoi se adaugă zahărul și se pune le fiert încă 15‑20 de minute; apoi se pune compoziția fierbinte în borcane, se închid ermetic și se acoperă cu pătură groasă până se răcesc; se depozitează într‑un loc răcoros.