Vitamina C, o vitamină antioxidantă

Un articol de: Constantin Milică - 25 Iulie 2011

Vitamina C (acidul ascorbic) este vitamina hidrosolubilă de o importanţă capitală pentru organismul uman, datorită proprietăţilor antioxidante, antiinfecţioase, antihemoragice, antitoxice şi antianemice.

Această vitamină are un important rol de întărire a sistemului imunitar împotriva agenţilor cancerigeni, în distrugerea toxinelor din corp şi în combaterea afecţiunilor virale, a stărilor gripale şi a agresiunii bacteriene. În afecţiunile cardiovasculare ameliorează maladiile coronariene prin revigorarea vaselor sanguine, iar prin curăţirea colesterolului din interiorul vaselor previne tensiunea arterială şi ateroscleroza. În plus, contribuie la producerea globulelor roşii şi a hemoglobinei la nivelul măduvei oaselor. Această acţiune este urmarea capacităţii de legare a fierului, prezent în tractul intestinal prin alimentaţie. Prin acţiunea antihistaminică, acidul ascorbic este eficient în tratarea alergiilor şi în reducerea crizelor de astm bronşic şi emfizem pulmonar, mai ales la fumători. Un rol important este legat de refacerea discurilor vertebrale, a tendoanelor şi ligamentelor, asigurând formarea şi sănătatea oaselor, a dinţilor şi a ţesuturilor la persoane care au suferit diferite răniri şi contuzii la nivelul sistemului osos, al gingiilor şi al muşchilor. În combinaţie cu vitamina A previne opacizarea cristalinului care provoacă cataracta şi opreşte procesul de degenerescenţă maculară retiniană. La persoanele cu activitate fizică şi intelectuală foarte intensă, vitamina C contribuie la înlăturarea stărilor de oboseală, stres, anxietate şi depresie psihică, exercitând rolul de tonifiant al funcţiilor vitale. Doza zilnică recomandată în perioade mai lungi este de 60-100 mg acid ascorbic la persoane adulte, 30-50 mg la copii şi 20-30 mg la bebeluşii sub 6 luni. Trebuie să amintim că organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza necesarul de acid ascorbic şi de aceea se va procura prin alimente sau suplimente externe. În plus, vitamina C este foarte sensibilă la temperaturi ridicate şi se distruge uşor în timpul preparării alimentelor la foc. Sursele naturale de vitamină C sunt atât vegetale, cât şi animale. - sursele vegetale se găsesc mai ales în legume proaspete ca: ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), varză crudă (albă şi roşie), broccoli, conopidă, gulii, spanac, salată verde, ştevie, pătrunjel, mărar, tomate, tarhon, cartofi, unele soiuri de ridichi, hrean, muştar şi mazăre verde. În fructe conţinutul cel mai ridicat se găseşte în citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi), apoi în cătină albă, coacăze (negre şi roşii), zmeură, căpşuni, fragi, mure, coarne, măceşe, afine, agrişe, kiwi, papaya şi pepene galben. În doze ceva mai reduse se găseşte în mere, pere, caise, struguri, banane şi stafide negre. - sursele animale sunt: ficat, rinichi, creier, inimă şi lapte. Este adevărat că din aceste surse, vitamina C este distrusă prin fierbere, conservare sau expunere la lumină şi de aceea se recomandă consumul în stare proaspătă sau după păstrare prin congelare.