Vizită a comisarului pentru agricultură în România

Data: 08 Noiembrie 2024

Politica Agricolă Comună (PAC) are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie să fie siguri că vor primi banii fără condiții referitoare de exemplu la statul de drept, a afirmat comisarul euro­pean pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, aflat în România, unde a participat la o conferință de specialitate. El a mulțumit producătorilor români pentru „contribuţia uriaşă” pe care o au în asigurarea securităţii alimentare pentru toți europenii.

Declaraţiile legate de bugetul PAC au fost făcute în contextul unor informaţii apărute în spaţiul public potrivit cărora preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își dorește să reorganizeze complet politica bugetară a Uniunii Europene și ca bugetul agricol să nu mai fie separat, ca în prezent.

„Aceasta este îngrijorarea mea: viitorul buget al Politicii Agricole Comune. În primul rând, ar trebui să fie un buget absolut separat. (…) Acesta este acordul dintre Uniunea Europeană şi fermieri: îţi îndeplineşti obligaţiile, primeşti banii. Conceptul de a include toţi banii într-un singur buget pentru toate politicile este un lucru periculos pentru fermieri”, a spus miercuri oficialul european, la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români.

În plus, Wojciechowski a avertizat că un buget unic înseamnă mai puţini bani pentru agricultură. „În prezent, cheltuim doar 0,4% din PIB-ul Uniunii pentru fermieri, pentru multe provocări şi obligaţii care le revin producătorilor. (...) Este absolut necesar să punem presiune pentru un buget mai puternic. Trebuie să avem siguranţă alimentară, iar acest lucru este imposibil fără un sprijin mai puternic pentru fermieri”, a transmis comisarul, aflat la sfârșit de mandat ca membru în prima Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen. 

Și România susține un buget separat pentru PAC. Recent, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că nu doreşte ca Politica Agricolă Comună „să fie la grămadă cu toate fondurile europene” și că va demara un referendum printre formele asociative în acest sens. 

În altă ordine de idei, oficialul european a menţionat că, în 2023, la nivelul Uniunii, balanţa comercială agricolă cu ţările terţe a atins un excedent record de 70 de miliarde de euro și a mulțumit fermierilor români pentru contribuţia uriaşă pe care o aduc în această perioadă dificilă la sus­ținerea siguranței alimentare în UE.

Prezent la conferință, ministrul Florin Barbu s-a referit, printre altele, la discuțiile care se poartă cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru sistemul de irigaţii, la solicitarea din Consiliul Agrifish de modificare a regulamentului astfel încât fermierii să poată achiziţiona cu fonduri europene matcă de reproducţie pentru popularea fermelor, la programul Investalim prin care va crește capacitatea de procesare. (C. Z.)