Vizită a Înaltpreasfinţitului Teofan în Mitropolia Basarabiei
Membrii delegaţiei ieşene au rămas profund impresionaţi de intensa activitate misionară a preoţilor de peste Prut, în ciuda dificultăţilor financiare cu care aceştia se confruntă.
La sfârşitul săptămânii trecute, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vizitat biserici şi mănăstiri de dincolo de Prut. Astfel, înaltul ierarh a răspuns invitaţiei Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de a cunoaşte spaţiul jurisdicţional canonic al Mitropoliei Basarabiei.
Joi, 19 iunie 2014, Înaltpreasfinţitul Teofan a vizitat Catedrala de la Hânceşti cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, biserica din oraşul Leova cu hramul „Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului“, Centrul Social „Ioan Maximivici“ din cadrul aceleiaşi parohii, Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Toţi Sfinţii Români“ din satul Cania, raionul Cantemir, şi Mănăstirea Eroii Neamului din satul Ţiganca, cu hramul „Înălţarea Domnului“. „La Cimitirul Eroilor, Înaltpreasfinţitul Teofan a săvârşit o pomenire şi o rugăciune de dezlegare pentru iertarea păcatelor soldaţilor români căzuţi în cel de-al II-lea Război Mondial, în lupta pentru reîntregirea ţării“, a spus părintele Marian Timofte, consilier în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Înalţii ierarhi au mers, apoi, spre Cahul, unde au vizitat Mănăstirea Găvănoasa cu hramul „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Treime“, dar şi sediul Episcopiei Basarabiei de Sud din oraşul Cahul. Vineri, 20 iunie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a păşit pragul Centrului maternal din cadrul Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei şi al sediului Mitropoliei Basarabiei din Chişinău. În decursul celor două zile, membrii delegaţiei ieşene au rămas profund impresionaţi de intensa activitate misionară a preoţilor pe care i-au întâlnit, în ciuda dificultăţilor financiare cu care aceştia se confruntă. Înaltpreasfinţitul Teofan a oferit câte un Liturghier preoţilor, dar şi cărţi de rugăciune, broşuri, icoane şi a promis că va sprijini fraţii de peste Prut cu tot ce-i va sta în putinţă.