Vizită a delegației Patriarhiei Române la refugiaţii din Armenia
O delegație a Patriarhiei Române vizitează în perioada 23-26 iulie Armenia, întâlnindu-se cu reprezentanții Bisericii Apostolice Armene. Sunt discutate aspecte privind stabilirea cadrului de ajutorare a refugiaților armeni proveniți din regiunea Nagorno-Karabakh, în urma colectei organizate la nivelul Patriarhiei Române în 2024 pentru această cauză.
Delegația Patriarhiei Române este formată din părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, și părintele George Lepădatu, consilier patriarhal la Sectorul economic-financiar al Patriarhiei Române. În prima zi a vizitei în Armenia, marţi, 23 iulie, reprezentanţii Patriarhiei Române au fost primiţi de Preafericitul Părinte Karekin al II-lea, Catolicos al tuturor armenilor, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, Preasfințitul Părinte Natan Hovhannisian și Preasfințitul Părinte Kevorg Saroian.
În cadrul întâlnirii, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene a transmis salutări şi gânduri de sănătate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, încurajări în vederea împlinirii cu succes a tuturor proiectelor pe care Patriarhia Română le derulează, precum și felicitări cu ocazia zilei de naștere. Totodată, în cuvântul de bun-venit rostit cu acest prilej, Catolicosul tuturor armenilor a amintit de legătura strânsă pe care o are comunitatea armeană din toată lumea cu România, prin faptul că din cadrul comunității armene din ţara noastră a provenit fostul Catolicos Vasken I, care a făcut la rândul său cunoscută România în întreaga comunitate armeană, acesta absolvind cursurile de doctorat în filosofie la Universitatea București, ne-a transmis părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniţă.
„Sunt deja unele proiecte aflate în derulare în Armenia pentru sprijinirea refugiaților. Atitudinea pe care Biserica Ortodoxă Română ne-o arată în astfel de clipe de grea încercare demonstrează înfrățirea între popoarele noastre creștine. Suntem măguliți că vedem o asemenea reacție de ajutorare din partea Bisericii Ortodoxe Române, precum și de faptul că românii au venit în sprijinul refugiaților armeni. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne păzească astfel încât nici un alt popor să nu treacă prin astfel de clipe grele de încercare”, a spus Preafericirea Sa, Catolicosul Karekin al II-lea.
La rândul lor, reprezentanții Patriarhiei Române au transmis salutările de pace, sănătate și urările de bine ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, în discuţiile preliminare purtate la începutul vizitei clericilor români în Armenia, care are ca scop identificarea punctuală a modului de sprijin al refugiaților proveniți din regiunea Nagorno-Karabakh, s-a făcut şi o trecere succintă a activității recente a Bisericii Ortodoxe Române în Siria şi Ucraina.
Totodată, a fost prezentat şi modul în care a fost organizată colecta pentru sprijinirea refugiaților armeni la nivelul Patriarhiei Române, anume faptul că, la solicitarea Preasfințitului Părinte Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene în România, cu sprijinul secretarului de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a propus spre aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române organizarea acestei colecte de ajutorare a refugiaților din Nagorno-Karabakh. În cadrul şedinţei de lucru din 29 februarie, prin Hotărârea nr. 1157/29.02.2024 a Sfântului Sinod, a fost aprobată organizarea în perioada 1-31 martie 2024 a unei colecte în Patriarhia Română pentru a ajuta la construirea de locuințe în Armenia destinate refugiaților armeni din Nagorno-Karabakh.
În continuarea vizitei, membrii delegaţiei Patriarhiei Române vor vizita diferite zone din Armenia unde locuiesc în mod provizoriu persoanele refugiate, în urma căreia va fi stabilit modul în care acestea vor putea fi sprijinite cu fondurile strânse în urma colectei din România.