Vizită arhierească în Saxonia
În perioada 8-9 noiembrie, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a efectuat o vizită pastorală în Saxonia, Germania. La sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, Preasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți, în biserica de cimitir din Lindenau, Leipzig. Credincioșii din Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Gheorghe” din Leipzig și-a primit, ca de obicei, arhiereul cu multă bucurie. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofian a explicat că nu e suficient să mărturisim credinţa în îngeri, ci trebuie și să ne rugăm lor. Relația noastră cu Sfinții Îngeri trebuie să evolueze, iar aceasta se reflectă și în rugăciunea pe care le-o adresăm. Astfel de rugăciuni sunt în rugăciunile de dimineață, precum și în cadrul Sfintei Liturghii sau al celorlalte slujbe bisericești. Când îi prăznuim pe Sfinții Îngeri se pune problema în ce măsură și noi ne asemănăm lor, acceptăm și urmăm vestirea pe care Dumnezeu o face prin ei; în ce măsură suntem și noi trimiși ai lui Dumnezeu către ceilalți oameni, pentru a le vesti și celorlalți bunătatea, dragostea, mila și dreptatea lui Dumnezeu. Și în popor există asemănarea aceasta și se spune că atunci când cineva aduce o veste bună, este ca un înger. Și atunci, de ce să nu încercăm și noi să ne asemănăm îngerilor și să fim vestitori de veste bună către cei din jurul nostru? Precum noi ne bucurăm de insuflările și întărirea spre bine pe care ni le dă îngerul păzitor, tot așa trebuie să îi ajutăm și pe ceilalți, așa cum fiecare părinte ca un înger o face cu copilul lui. Atunci când îi prăznuim și ne rugăm Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil să ne rugăm lor să fim pentru ceilalți și rugători și mijlocitori ai bunătății și dreptății dumnezeiești, ai sensului pe care Dumnezeu îl pune în creație. Ne rugăm ca îngerii să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu ca și noi să putem mijloci mai departe pentru ceilalți.
Cu privire la noul proiect al centrului parohial din Leipzig, arhiereul a precizat că viitoarea biserică va fi un loc care va mărturisi despre identitatea și demnitatea noastră de creștini ortodocși. După agapă, Preasfinţitul Părinte Sofian a vizitat, împreună cu preotul paroh Ioan Forga și câțiva credincioși, locul viitorului centru parohial din Leipzig.
În ziua următoare, Preasfințitul Părinte Sofian a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Chemnitz și împrejurimi. Această parohie a fost înființată prin râvna părintelui Ioan Forga din Leipzig și la cererea credincioșilor din această zonă. Cu această ocazie, părintele ieromonah Athanasie Ulea a fost instalat ca preot paroh. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Episcop-vicar a vorbit despre învierea fiicei lui Iair, pornind de la un cuvânt al Sfântului Marcu Ascetul care era repetat deseori de către părintele Teofil Părăian: „Când Dumnezeu vrea să se întâmple un lucru, toată făptură ajută pentru împlinirea acelui lucru, iar când Dumnezeu nu binevoiește, toată făptura se pune împotrivă”. Preasfinţia Sa a arătat că, în baza Evangheliei care s-a citit, trebuie să ne punem foarte serios problema destinului nostru veșnic, și în viața aceasta, dar și a vieții veșnice. Avem în vedere viața veșnică atât în lumea aceasta, cât și în veșnicie, în dimensiunea în care vom intra după moartea noastră biologică, pentru ca trebuie să avem în vedere faptul că viața veșnică începe aici și acum. Viața veșnică o construim, o alcătuim aici și acum prin tot ceea ce facem. Nu intrăm în ea doar în momentul morții noastre biologice, ci veșnicia a început cu existența fiecăruia dintre noi. Noi suntem destinați veșniciei, iar această veșnicie ne-o construim prin modul nostru de viață.
După slujbă, a urmat agapa organizată de către credincioșii noii parohii.