Vizită arhierească la o biserică istorică din Focșani

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 30 August 2022

Luni, 29 august 2022, credin­cioșii Parohiei „Profetul Samuil” din municipiul Focșani s-au rugat împreună cu ierarhul lor, Înalt­prea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Litur­ghie în biserica parohială, veche ctitorie voievodală și fostă mănăstire.

Din soborul slujitor au făcut parte pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Florin Ciobotaru, pr. Ioan Dragu, de la Parohia „Sfântul Nicolae”-Stroe din Focșani, și pr. Daniel Dumbravă, de la Parohia „Sfântul Gheor­ghe”-Nord din același oraș. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a subliniat că „luna august, ultima din anul bisericesc, se încheie sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, cei dintâi și permanenți mijlocitori pentru noi, oamenii, în fața Tronului ceresc: 15 august - «Adormirea Sfintei Fecioare Maria», respectiv 29 august - «Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan». Având parte de un astfel de sfârșit martiric, creștinii sunt invitați să-l cinstească pe Sfântul Ioan - care este prin excelență simbolul dreptății și al curăției, cel care a pregătit omenirea pentru venirea lui Hristos - prin post și rugăciune, indiferent când cade ziua de 29 august, inclusiv duminica, pentru că datorăm foarte mult acestui mare proroc al Bisericii noastre”.

Biserica „Profetul Samuil”, monument istoric reprezentativ pentru municipiul Focșani, a fost zidită din temelie în anul 1756, de către domnitorul Moldovei Constantin Cehan Racoviță, în locul vechii biserici de lemn. Fondată întâi ca mănăstire, biserica a devenit, începând cu 1863, lăcaș de cult parohial.