Vizite arhierești la două parohii din Caraș‑Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 06 Iunie 2023

În ajunul praznicului Rusaliilor, 3 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a rugat împreună cu părintele paroh Adrian Boboc și credincioșii Parohiei Ilidia din Protopopiatul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Prin această vizită și slujire au fost marcați 800 de ani de la atestarea documentară a localității Ilidia (1223-2023). Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a binecuvântat și o placă comemorativă, amplasată pe frontispiciul bisericii. De asemenea, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii bisericii, dar și pentru cei ce au fondat acest sat și pentru toți cei ce își dorm somnul de veci în cimitirul parohial. Pentru misiunea pe care o desfă­șoară, părintele paroh Adrian Boboc a primit rangul de iconom-stavrofor, iar celor care se implică în activitățile bisericii, ierarhul le-a acordat diplome de recunoștință. Părintele paroh i-a oferit chiriarhului un document aniversar, un plic și un timbru realizat special de Poșta Română pentru această sărbătoare, precum și monografia localității. După rugăciunile de la biserică, Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian a binecuvântat și biroul amenajat în curtea casei parohiale.

Bise­rica parohială din cartierul Pipirig al municipiului Caransebeș și-a sărbătorit hramul la sărbătoarea Sfintei Treimi, 5 iunie. Cu această ocazie, alături de clericii și credin­cioșii de aici a fost Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Sfântul Ioan în prima sa Epistolă sobornicească ne spune foarte clar și răspicat că Dumnezeu este iubire și cel care rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu. Este foarte important să înțelegem că prin iubire noi rămânem în Dumnezeu și respectăm sinteza Scripturii, adică porunca iubirii, să iubești pe Dumnezeu la modul absolut și pe aproapele tău ca pe tine însuți”, a subliniat ierarhul.

La final, un grup de copii și tineri din parohie, coordonat de învăță­toarea Manuela Seracin, a prezentat un program artistic ce a cuprins o șezătoare, scoțând în evidență graiul, portul, obiceiurile și cântul din Banatul de Munte. Toți copiii au primit iconițe și alte daruri.