Vizite pastorale în comunități din Buzău și Vrancea
Credincioșii parohiei buzoiene „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Micro 14 al municipiului au primit duminică, 28 iulie, vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit noul Altar de vară din vecinătate. În ajun, 27 iulie, ierarhul s-a aflat în mijlocul pacienților de la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, județul Vrancea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în capela instituției medicale care și-a sărbătorit ocrotitorul, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
În cuvântul de învățătură rostit duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian le-a vorbit celor prezenți despre semnificațiile duhovnicești ale pasajului evanghelic rânduit, care relatează vindecarea celor doi demonizați (Matei 8, 28-29; 9,1): „Diavolul este cel rău prin excelență, dezbinătorul, vicleanul și tatăl minciunii. El trebuie înțeles ca ființă reală, nu ca idee abstractă sau concept filosofic. Și pentru că este rău prin natura sa, este de la sine înțeles că tot ceea ce gândește nu poate fi decât rău. Din invidie și răutate, el caută să transfere răul și în conștiințele oamenilor, pentru a-i îndepărta de Dumnezeu și a-i determina să rateze șansa mântuirii oferită umanității de către Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu, jertfit pe Crucea Golgotei. De aceea, să fim cu multă luare aminte și să nu cădem în ispita de a crede că nu există diavol și că el nu lucrează în lume. Ba acționează mai mult și mai subtil decât altădată, pentru că este foarte inteligent”.
La momentul rânduit, diaconul Nicolae Badea a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Chiojdu 2 din Protoieria Pătârlagele, județul Buzău, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Noul Altar de vară a fost ridicat în perioada 2022-2023. Comunitatea din cartierul buzoian Micro 14 este păstorită de pr. paroh Petrică-Gabriel Roșu.
Sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul cadrelor medicale, al personalului auxiliar și pacienților de la Spitalul Județean de Urgență Focșani. În ziua hramului instituției medicale și al capelei acesteia, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie. Toți cei prezenți au avut și ocazia de a se închina la racla în care este adăpostit un fragment din moaștele sfântului ocrotitor, adusă de la Mănăstirea Ciolanu, județul Buzău, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
În omilia rostită, ierarhul a reliefat viața Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, arătând că acesta a îmbinat, în lucrarea sa, știința medicală și credința în Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Căruia reușea să îi vindece pe semenii aflați în suferințe fizice.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu oficierea unei slujbe de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii spitalului focșănean, mutați la Domnul.
În ambele zile, cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.