Vizite pastorale în şcolile şi grădiniţele craiovene
Grădiniţa „Floare de colţ“, structură a Şcolii Generale „Nicolae Romanescu“ din Craiova, şi-a deschis uşile săptămâna aceasta pentru primirea Mântuitorului Hristos, în Sfânta şi Dumnezeiasca Împărtăşanie. Momentul a încununat o pregătire mai lungă, pentru care copiii au ostenit alături de doamnele educatoare, prezentând părinţilor prezenţi programul „Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii“.
Mai multe grădiniţe şi şcoli din municipiul Craiova au statornicit tradiţia ca în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale să primească vizita preotului pentru părinteasca binecuvântare şi, după vrednicie, pentru primirea Sfintei Euharistii. În această perioadă, prin osteneala preoţilor şi diaconilor de la paraclisele mitropolitane, precum şi a slujitorilor din parohiile craiovene, instituţiile de învăţământ din Cetatea Băniei au fost cercetate frecvent, atât elevii, cât şi profesorii aflând vestirea Sfintei Învieri.
Săptămâna aceasta, miercuri, 24 aprilie, a fost rândul Grădiniţei „Floare de colţ“, de pe strada Recunoştinţei, care a fost vizitată de preotul Cristian Grecu, de la Parohia „Eroii neamului“ din Craiova. Cu acest prilej, la iniţiativa Marilenei Vidraşcu, educator şi coordonator al grădiniţei, micuţii s-au pregătit temeinic, învăţând poezii şi cântecele specifice perioadei prepascale. După prezentarea poeziilor şi cântecelor pregătite, micuţii au sărutat Sfânta Cruce şi au primit Taina Sfintei Împărtăşanii. La final, pr. Grecu le-a felicitat pe doamnele educatoare pentru frumosul obicei de a primi vizita preotului în perioada Postului Mare. „De fiecare dată când preotul intră sub acoperişul unei case, el îl aduce pe Hristos în mijlocul celor care l-au chemat. Prin harul său, el revarsă din belşug binecuvântare peste toţi cei care se pregătesc sufleteşte să-L primească în viaţa lor. Pentru noi cei mari, această pregătire trebuie să se facă prin multă osteneală şi pocăinţă, copiii însă sunt cei care, prin viaţa lor curată, se învrednicesc a fi moştenitori veşnicelor bunătăţi, căci spune Domnul: «Lăsaţi copiii să vină la Mine, căci a lor este Împărăţia cerurilor». Pentru aceasta ne bucurăm de invitaţia dumneavoastră şi ne rugăm pentru sănătatea şi buna creştere a acestor minunate vlăstare“. La rândul său, dna Marilena Vidraşcu a mulţumit preotului Grecu pentru vizită, binecuvântare, cuvânt şi pentru disponibilitatea arătată celor mici. La despărţire, fiecare copil a primit câte un pacheţel din partea Paraclisului mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi“.
Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ a fost reprezentată la această activitate de Cristina Stamatoiu, director executiv.
Prin această activitate, Grădiniţa „Floare de colţ“ a sărbătorit împlinirea a opt ani de la prima ediţie a serbării „Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii“, organizată în fiecare an în cea de a cincea săptămână a Postului Mare, premergătoare Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. De-a lungul timpului, prin strădania dnei Vidraşcu, Şcoala „Nicolae Romanescu“ a participat la festivalurile organizate de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Între acestea se numără şi „Îngerul a strigat“, închinat tradiţiilor şi sărbătorilor pascale, care va avea loc mâine, la Dăbuleni, în judeţul Dolj.