Vizite şi slujiri chiriarhale în Mitropolia Banatului
În duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la paraclisul Spitalului Municipal din Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Poiana Mărului, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Timişoara-Mehala.
Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în duminica după Botezul Domnului la paraclisul Spitalului Municipal din Arad. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale a prilejuit un moment de bucurie şi în acelaşi timp de mângâiere atât pentru bolnavii din acest spital, cât şi pentru credincioşii care frecventează capela Spitalului Municipal.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tălmăcit pericopele duminicii după Botezul Domnului, subliniind însemnătatea sărbătorii ca fiind a luminilor în adâncul ei simbolic şi în sensul cunoaşterii învăţăturii despre lucrarea harului dumnezeiesc în Sfintele Taine ale Bisericii, care întăresc pe credincioşi în împlinirea binelui, şi mai ales în omagierea Anului euharistic, insistând asupra Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei.
Cercetare chiriarhală la Schitul Poiana Mărului
În duminica după Botezul Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Poiana Mărului. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“. Răspunsurile la slujbă au fost date de Corala „Contrast“ din Timişoara. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Preasfinţitul Lucian a arătat că există o frumoasă tradiţie ca în duminica după Botezului Domnului să se oficieze Sfânta Liturghie arhierească la Schitul Poiana Mărului. „Suntem încă sub influenţa praznicului Arătării Domnului şi se cuvenea ca la un aşezământ monahal ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul, cel care s-a atins de creştetul Mântuitorului şi L-a botezat în repejunile Iordanului, să venim şi aici, ca prin această Liturghie arhierească să-i bucurăm pe toţi cei care vin în fiecare duminică şi sărbătoare la acest aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Ne-am bucurat de prezenţa multor credincioşi atât din Poiana Mărului, cât şi din Parohia Măru, dar şi a foarte mulţi credincioşi veniţi din Oţelu Roşu, Caransebeş, Lugoj şi Timişoara, mulţi dintre ei având case de vacanţă în această staţiune frumoasă a Banatului Montan“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, acest aşezământ monahal a luat fiinţă la iniţiativa preotului Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, în anul 1996. Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe care au adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei.
Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Mehala
Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în duminica după Botezul Domnului în Parohia Timişoara-Mehala. Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Înălţarea Domnului“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi de numeroşi credincioşi ai parohiei. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Andrei Lehaci, parohul bisericii, care a evidenţiat învăţăturile din pericopa evanghelică de la Matei 4, 12-17, ce relatează începutul propovăduirii Domnului, al cărui mesaj central îl reprezintă pocăinţa. Întoarcerea către Dumnezeu prin credinţa în Domnul Hristos, Cel care a împăcat pe om cu Dumnezeu Tatăl prin jertfa Sa de bunăvoie pe Cruce, reprezintă tezaurul creştinilor, fără de care nimeni nu se poate mântui. De aceea Biserica ne pune în atenţie în această duminică pocăinţa prin schimbarea minţii, pentru a restabili legătura omului cu Dumnezeu. La momentul potrivit din slujbă, foarte mulţi credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi gândurile de bine ale Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Biserica face parte din cartierul timişorean Mehala, care este atestat documentar din anul 1723. Piatra de temelie a actualei biserici cu hramul „Înălţarea Domnului“ a fost pusă la 4 octombrie 1925 de către vrednicul de pomenire episcop Grigorie Comşa al Aradului, în prezenţa regelui Carol al II-lea. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări, în acest an dorindu-se demararea lucrărilor de restaurare atât în interior, cât şi în exterior.