Volum dedicat celui mai longeviv dintre stareții Mănăstirii Sihăstria

Un articol de: † Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal - 29 Noiembrie 2016

Lucrarea „Părintele Victorin Oanele. Starețul neobosit al Mănăstirii Sihăstria”, apărută recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, la ini­ţia­tiva şi cu binecuvântarea Prea­fericitului Părinte Patriarh Daniel, este rodul strădaniei părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu duhovnicesc al Mănăstirii Sihăstria şi ucenic al părintelui stareţ Victorin Oanele. Este o lucrare amplă, care ilustrează prin text, dar și prin multe imagini, activitatea neobosită a părintelui Victorin Oanele (1931‑2014), cel care a rectitorit Mănăstirea Sihăstria, „marea sa iubire” din lumea aceasta, căreia i‑a închinat întreaga viață.

În Cuvântul‑înainte, Prea­fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arată că evocarea perso­na­lității celui mai longeviv dintre stareții pe care i‑a avut Mănăstirea Sihăstria este un act firesc de prețuire a memoriei părintelui arhimandrit Victorin, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa la cele veşnice.

În paginile lucrării sunt reunite mai multe texte, evocări ale personalităţii părintelui arhimandrit Victorin Oanele făcute de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de preoţi de mir sau de monahi. Pe lângă repere din biografia părintelui stareţ Victorin, două capitole separate: „Liniştea şi bucuria Sihăstriei” şi „Un exemplu de călugăr, de stareţ, de om al lui Dumnezeu” prezintă două interviuri portretistice, care înfăţişează viaţa Mănăstirii Sihăstria şi a părintelui stareţ Victorin. De asemenea, un capitol aparte reuneşte mărturii ale ucenicilor mireni ai părintelui Victorin, iar altul surprinde instantanee fotografice din viaţa cunoscutului stareţ.

Pecetea hărniciei părintelui stareţ Victorin se vede în toate ctitoriile sale: în noua biserică mare cât o catedrală a Mănăstirii Sihăstria, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, precum şi în toate schiturile noi ale mănăstirii: „Sfântul Mina”, „Sfântul Daniil Sihastrul”, „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Poiana lui Ioan, „Sfânta Teodora” din Codrii Paşcanilor, sau „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Boureni, cărora le‑a construit biserici noi, paraclise, case monahale, turnuri-clopotniţă; spre care a amenajat drumuri de acces şi gospodării, iazuri de peşte şi a plantat livezi şi viţă‑de‑vie.

Odată cu ctitorirea acestor noi ferestre ale cerului în ţinutul Neam­ţului, părintele Victorin, în îndelungata sa stăreţie, a înnoit obştea Mănăstirii Sihăstria, unde a format mulţi tineri monahi, pe foarte mulţi dintre ei i‑a trimis la studii teologice, la seminar sau la facultate, susţinându‑i moral şi financiar.

Ca un adevărat misionar, părintele Victorin s‑a bucurat atunci când unii monahi, formaţi în şcoala hărniciei şi a duhovniciei din Mănăstirea Sihăstria, au fost chemaţi să ajute la diferite activităţi în administraţia bisericească, sau în comunităţi monahale de peste hotare (la Sfântul Munte Athos, în Ţara Sfântă etc.).

De asemenea, înţelegând necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, părintele Victorin a susţinut mereu eforturile pe care Patriarhia Română le desfăşoară în acest sens.

Cu binecuvântarea sa, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, din obştea Mănăstirii Sihăstria, a răspuns pozitiv solicitării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a construi, într‑un timp record, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, unde, împreună cu alţi slujitori ai Patriarhiei Române, desfăşoară o bogată activitate liturgică, pastorală şi misionară şi de susţinere a Colectei naţionale pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

Constituind o foarte necesară expunere sintetică a bogatei și neobositei lucrări a părintelui arhimandrit Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria vreme de aproape 42 de ani, volumul „Părintele Victorin Oanele. Starețul neobosit al Mănăstirii Sihăstria” este util nu numai pentru monahi sau teologi, ci pentru toţi cei interesaţi să cunoască istoria şi spiritualitatea Bisericii Ortodoxe Române.