Volum despre bioetică lansat la Iaşi
Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat marţi, 9 ianuarie, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Mitropolitan, lansarea volumului „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”, semnat de Tristram Engelhardt Jr. şi apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de membri ai administraţiei eparhiale, profesori şi oameni de cultură.
Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, autor a numeroase lucrări din domeniul bioeticii în România. În cuvântul de introducere rostit, profesorul ieşean a catalogat lucrarea „După Dumnezeu. Morala și bioetica într-o epocă secularizată” drept cea mai fascinantă operă a lui Tristram Engelhardt Jr., ne-a transmis Mihail Vrăjitoru.
În continuare, a luat cuvântul dr. Andrei Dârlău, traducătorul în limba română al cărţii, care a subliniat actualitatea lucrării: „Lucrarea nu vorbește despre lucruri atât de îndepărtate, deși vorbește despre Occident, ne dă un avertisment. Ea spune: «Aveți grijă, această mișcare secularizantă vine și peste voi. Aveți grijă, luați aminte, nu este atât de departe», și ne rugăm să nu fie așa, să vină o vreme în care să suferim de aceleași boli de care Apusul este acum bolnav”.
La rândul său, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa a vorbit despre mesajul pe care această lucrare îl transmite: „Cartea aceasta este o sinteză care exprimă pe de-o parte convingerile sale, iar pe de altă parte, experiența sa existențială. Mesajul ar fi: «Cine nu își cunoaște istoria riscă să o repete». De aceea, în această carte, pentru ca să înțelegem demersul său, ne prezintă câteva etape semnificative în evoluția teologică și culturală a Occidentului creștin, mai puțin a Răsăritului creștin. Cu alte cuvinte, ea încearcă nu doar să pună un diagnostic pentru societatea contemporană, care, după afirmația titlului, trăiește după Dumnezeu, adică trăiește ca și cum Dumnezeu nu ar exista sau ca și cum Dumnezeu nu intervine în deciziile noastre umane, ci să arate cauzele care au determinat forma minții de astăzi, a omului postmodern. Ea ne arată că evoluția teologiei occidentale a fost diferită de evoluția teologiei ortodoxe”.
Între vorbitori s-a numărat şi Cătălin Jeckel, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care, în cuvântul său, a subliniat importanţa acestui titlu apărut în colecția „Bioetică și biopolitică” a Editurii Doxologia: „Editura a îmbrățișat acest proiect editorial pentru a rămâne fidelă crezului său că trebuie să dea o mărturie în lumea contemporană. Până la urmă, contextualizând, această colecție «Bioetică și biopolitică» este în esență o reafirmare sau o mărturie a ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel legat de trupul omenesc care este templu al Duhului Sfânt”.