Volum omagial dedicat Mitropolitului Andrei la 75 de ani de viață
La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat lansarea volumului omagial „Liturghie şi cultură. Perspective la timpul prezent”, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu ocazia împlinirii, în data de 24 ianuarie, a 75 de ani de viață.
În cadrul „Serilor culturale” ale muzeului, marţi, 23 ianuarie, a fost lansată lucrarea, apărută anul acesta la Editura Renașterea, coordonată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi care cuprinde texte semnate de 22 de autori clujeni și bistrițeni. Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, alături de poetul, scriitorul, eseistul și diplomatul Horia Bădescu și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
„Textele cuprinse în acest volum sunt daruri culturale oferite Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, în mod special, și, deopotrivă, Bisericii al cărei reprezentant este. Autorii de texte sunt intelectuali, oameni de cultură clujeni și bistrițeni, așadar reprezentanți ai celor două județe care formează eparhia noastră. Lista a fost concentrată pe această geografie tocmai pentru a sugera câmpul de misiune al Înaltpreasfinției Sale și a indica, cât mai realist, întruparea preocupărilor sale în viața celor care i-au fost încredințați spre păstorire”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB, a prezentat volumul „In honorem Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, la 75 de ani”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, care conține studii și articole semnate de profesorii facultății de teologie.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit celor care au contribuit la apariția celor două volume, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.
Evenimentul, moderat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al eparhiei, a fost completat cu un recital de harpă susținut de Alyssa Șipoș, elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, clasa prof. Delia Băcneanu.
În frunte cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.