Volumul „Biserica Ortodoxă și provocările viitorului”, lansat la Alba Iulia şi Târgu-Mureş

Un articol de: Oana Rusu - 07 Noiembrie 2020

Lucrarea „Biserica Ortodoxă și provocările viitorului”, apărută la editurile Reîntregirea, Aeternitas și Presa Universitară Clujeană, a fost lansată la Alba Iulia și Târgu-Mureș.

Sâmbătă, 31 octombrie, volumul a fost prezentat la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, unde slujește pr. prof. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Pr. Mihai Himcinschi a prezentat proiectul de cercetare, iar pr. lect. dr. Lucian Colda și pr. lect. dr. Oliviu Botoi, cadre didactice la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, au vorbit despre temele studiilor pe care le-au elaborat pentru volum. La final, diac. lect. dr. Răzvan Brudiu, editor și coordonator al lucrării, a evidențiat particularitățile volumului.

Duminică, 1 noiembrie, lucrarea a fost lansată la Târgu-Mureș, la Catedrala „Învierea Domnului”, unde slujesc preoții Ioan Pintilie, Ciprian Citirigă și Iuliu Oprea. Volumul a fost prezentat de pr. Mihai Himcinschi, care a vorbit despre „Ființa eshatologică a Bisericii”, și de pr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a susținut prelegerea „Aportul etic al Bisericii în societatea contemporană. Provocări, exigențe și problematizări în spațiul public românesc”. Moderatorul evenimentului a fost diac. Răzvan Brudiu, titularul Catedrei de Misiologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie, care a prezentat principalele etape ale demersului academic.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, volumul „Biserica Ortodoxă și provocările viitorului”, editat și coordonat de pr. Mihai Himcinschi și de diac. Răzvan Brudiu, constituie rezultatul unui proiect de cercetare la care au luat parte ierarhi, teologi, cercetători și oameni de cultură din țară și din străinătate, cercetători laici de la diferite centre de studii din domeniile sociologiei și psihologiei. Cele 28 de lucrări și studii realizate în urma cercetărilor de pe parcursul a doi ani reprezintă un răspuns oferit preocupărilor societății contemporane privitoare la viața Bisericii Ortodoxe, cu subiecte variate ce includ, printre altele, problematica pandemiei actuale, egalitatea de gen, angajamentul ecumenic al Bisericii Ortodoxe la reforma liturgică din Biserică, mărturia ortodoxă și identitatea creștină la relația dintre lumea științei contemporane și Ortodoxie.