Volumul despre istoria și semnificația Antimisului, lansat în Capitală

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 16 Feb 2024

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din București, Paraclis Patriarhal, a fost joi, 15 februarie, gazda evenimentului lansării volumului „Antimisul. Origine, istorie și sfințire”, elaborat de părintele dr. Vlăduț-Iulian Roșu, slujitor la lăcașul din centrul Capitalei.

Lucrarea despre istoria și semnificația obiectului liturgic numit „Antimis”, apărută la Editura ­BASILICA a Patriarhiei Române, a fost prezentată publicului de părintele profesor dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, slujitor la Biserica Bucur Ciobaul din București, în calitate de invitat special al acestui eveniment.

În deschidere, părintele profesor dr. Bogdan Tătaru-Cazaban a evi­den­țiat importanța Sfântului Antimis și rolul pe care îl are în cultul bisericesc. „Această lucrare de față ne cheamă pe toți să înțe­le­gem mai bine semnificațiile cultului, pentru că noi ne putem apropia mai mult de ritual dacă reușim să înțelegem și să aprofundăm felul în care acesta s-a format și semni­ficațiile de-a lungul secolelor, atribuite diferitelor obiecte liturgice. Acest volum de față nu se adresează numai slujitorilor, ci tuturor celor care doresc să înțeleagă mai bine ritualul la care participăm cu toții la Sfânta Liturghie”, a spus părintele Bogdan Tătaru-Cazaban. 

Printre ceilalţi vorbitori s-a numărat şi părintele dr. Vlăduț-Iulian Roșu, autorul volumului. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a apărut recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române lucrarea intitulată: «Antimisul. Origine, istorie și sfințire». Lucrarea a fost redactată între 2021 și 2023 și este structurată în șase capitole. Prima parte a lucrării reprezintă o abordare diacronică a infor­mațiilor cu referire la Iliton și Antimis, iar cea de-a doua parte include un capitol cu referire la cele mai vechi antimise, păstrate până în prezent din Țările Române, precum și un apendix foarte bogat care conține mai multe rânduieli de sfințire a antimiselor din vechile manuscrise liturgice bi­zantine. Așadar, este o lucrare complexă, care nu conține doar o abordare diacronică, ci și una mistagogică”, a precizat autorul ­lucrării.

În încheiere, părintele dr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, l-a felicitat pe părintele Vlăduț-Iulian Roșu pentru lucrarea realizată, eviden­țiind cât de important este Sfântul Antimis pentru slujirea liturgică în Biserica Ortodoxă.

La final, toți cei prezenți la eveniment au putut achiziționa această lucrare, precum și altele ale părintelui dr. Vlăduț-Iulian Roșu, cu autograful autorului.