Volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, lansat la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 07 Iulie 2023

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a avut loc joi, 6 iulie, lansarea cărții  „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnată de istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan. 

Noua apariție editorială a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Româ­ne, Centrului de Studii Transilvane, Insti­tutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundației „Transilvania Leaders”, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

La eveniment au participat Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, clerici, teologi, reprezen­tanți ai mediului academic, istorici, oameni de cultură și alți invitați.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, a apreciat noua apariție editorială și l-a felicitat pe autor pentru preocupările frumoase pe care le are.

Cartea a fost prezentată publicului de prof. dr. Vasile Pușcaș - membru corespondent al Academiei Române, de pr. prof. dr. Ioan Chirilă - cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și de editorul și poetul Vasile George Dâncu - directorul Editurii Școala Ardeleană.

Autorul cărții, istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, a vorbit despre conținutul volumului și a mulțumit tuturor celor prezenți.

 „Andrei Șaguna a fost și rămâne un simbol al demnității ortodoxe românești în Transilvania. La împlinirea unui secol și jumătate de la trecerea sa în eternitate, am considerat că este oportun să-l readuc în atenția cititorilor români contemporani, ilustrându-i personalitatea prin accentuarea dimensiunii culturale și intelectuale a biografiei sale”, a arătat autorul.

Moderat și prezentat de directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, dr. Paul Ersilian Roșca, evenimentul editorial a fost completat cu un recital instrumental de pian susținut de Ilinca Maria Beudean (prof. coord. Simona Dumea), elevă a Co­legiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj- Napoca. Programul muzical a cuprins „Scene din copilărie” op. 15, nr. 1, 7, 10 de Robert Schumann.

Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului şi Sălajului, în colaborare cu Muzeul Mitropoliei Clujului și Editura Școala Ardeleană.