„Voluntariatul are o coordonată specială: prietenia!”
La Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea de anul acesta, pe lângă cei 2.000 de tineri participanţi din toate eparhiile Patriarhiei Române, dar şi din unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, s-au implicat peste 500 de voluntari. Aceştia au fost pregătiți în vederea gestionării grupurilor de participanți, precum şi în realizarea unei comunicări facile în cadrul evenimentului.
Voluntarii au fost pregătiţi în cadrul unor sesiuni de formare şi împărţiţi în funcţie de atribuţii şi responsabilităţi. Responsabilii pentru grupurile participanților au atribuţii de orientare, îndrumare şi relaţionare a grupului, sub directa supraveghere a coordonatorului de grup. Pentru grupurile din Bisericile Ortodoxe autocefale surori, au fost aleşi voluntari care cunosc o limbă străină de circulaţie internaţională (engleză, franceză etc.) sau limba țării respective. O parte din cei 500 de voluntari sunt responsabili în căminele de cazare. Aceştia au atribuţii în primirea şi cazarea grupurilor, înmânarea materialelor întâlnirii (tricou, ecuson etc.), distribuirea micului dejun. De asemenea, în cadrul evenimentului sunt şi voluntari cu rolul de facilitatori în cadrul celor două workshop-uri (Rolul, locul și importanța tinerilor în Biserică), prevăzute în program. Aceștia au fost cooptați din rândul studenților teologi și al profesorilor de religie din Capitală. Din cei 500 de voluntari, o parte sunt responsabili de aspectele logistice în unitățile de învățământ unde vor avea loc workshop-urile tematice, o parte vor avea responsabilități în asigurarea aspectelor legate de prâzul și cina participanților, iar alţii sunt responsabili cu organizarea conferinţei prevăzute în programul evenimentului.
„Voluntariatul are o coordonată specială: prietenia! Ei nu se cunosc, dar având aceleaşi intenţii încep să se împrietenească, deşi activează în domenii total diferite. Statutul de tânăr creştin îi uneşte. Noi dorim ca în cadrul acestei întruniri tinerii să se cunoască, să se apropie de învăţătura Mântuitorului Hristos şi în acelaşi timp să-şi exprime tinereţea lor. Cred că tinereţea dublată de responsabilitate poate constitui un motor pentru continuarea într-o linie frumoasă a ceea ce noi am dobândit de la înaintaşii noştri. În premieră, această întâlnire va fi continuată de un congres de teologie, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, acest congres având la bază cele două întrebări fundamentale pe care ni le punem în cadrul întâlnirii: «ce aşteaptă Biserica de la tineri?» şi «ce aşteaptă tinerii de la Biserică?». De aceea dorim să intrăm în sufletele tinerilor pentru a nu mai vorbi despre separaţia dintre generaţii, ci dimpotrivă, despre conlucrare, comuniune şi dialogul dintre generaţii”, a declarat la Radio TRINITAS, în cadrul emisiunii „Viaţa Cetăţii”, pr. Aurel Mihai, vicar eparhial.
La finalul evenimentului, voluntarii vor primi un certificat de voluntariat în conformitate cu prevederile Legii voluntariatului (nr.78/2014). „Să fii voluntar este o misiune în domeniul nostru. Prin acest lucru noi urmăm exemplul Apostolilor. Este foarte important pentru noi pentru că Biserica este singura instituţie divino-umană care ţine oamenii în unitate”, a precizat, în cadrul aceleiași emisiuni, Andreea Paraschiv, unul dintre voluntarii Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea.