Vom avea pâine, dar mai scumpă
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a transmis că recoltatul grâului s-a încheiat în ţara noastră, iar cantitatea obţinută va asigura necesarul de consum. Cu toate acestea, pâinea va costa mai mult deoarece „toate costurile de producţie sunt mai mari”, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.
Producţia de grâu este înmagazinată, iar cantitatea obţinută va asigura necesarul de consum al ţării, dar şi disponibilităţi pentru export, a dat asigurări ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, citat de Agerpres.
„Cu siguranţă o să avem pâine, pentru că avem producţia sub cheie. Am încheiat recoltatul grâului în România, urmare a acţiunii concrete şi a efortului pe care l-au făcut fermierii în ţară. Acum întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe de o parte necesarul de consum al ţării, iar pe de altă parte, avem şi disponibilităţi pentru export. Deci avem pâine şi nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere”, a susţinut ministrul agriculturii.
Demnitarul a evitat însă să anunţe producţia de grâu obţinută în acest an, motivând că ar putea influenţa piaţa „având în vedere situaţia specială din Ucraina şi din bazinul Mării Negre”. Totuşi, ministrul a admis că producţia este mai mică decât anul trecut.
Cu toate că producţia de grâu va permite chiar şi exporturi, pâinea va costa mai mult în acest an, mai estimează ministrul Daea. Iar acest lucru este posibil ca urmare a faptului că toate costurile de producţie sunt mai mari, astfel că „şi fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole”.
„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă.
Fermierii nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România”, a declarat Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Seceta pedologică contribuie şi ea la majorarea preţului pâinii. Potrivit celor mai recente date transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vineri, 29 iulie, seceta pedologică a afectat până în prezent o suprafaţă totală de 160.670 de hectare, în 24 de judeţe, centralizarea vizând culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, orz, orzoaică şi triticale. (O. N.)