„Voronețul Banatului” în haine de sărbătoare
Biserica monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa, județul Caraș-Severin, sau „Voronețul Banatului” datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, a îmbrăcat haine de sărbătoare duminică, 21 mai. În ultimii cinci ani, sfântul lăcaș a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. Duminică au fost încununate lucrările prin târnosirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a adus duminică bucurie comunității din Bocșa, prin oficierea slujbei de sfințire a bisericii și Sfânta Liturghie. În ultimii ani s-a lucrat intens la consolidarea bisericii care a devenit un frumos loc de închinare pentru credincioșii bocșeni și nu numai. Biserica a fost restaurată cu ajutorul fondurilor europene printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.
Fiind cinstiți în această duminică și Sfinții Împărați Constantin și Elena, ierarhul a dat sfântului lăcaș ca al doilea hram sărbătoarea acestora. Au luat parte la acest moment istoric autorități locale, mulți credincioși, precum și membrii Centrului de tineret „Sfântul Stelian” al parohiei.
Deoarece părintele paroh Silviu Ferciug are o activitate frumoasă în această comunitate și s-a implicat foarte mult pentru finalizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian l-a hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, ierarhul le-a oferit tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui proiect diplome de recunoștință. Părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Părinte Lucian din partea comunității o bederniță brodată, o icoană a Sfântului Nicolae în goblen brodată manual, precum și o plachetă și o medalie aniversară. Plachete și medalii aniversare au mai fost oferite și persoanelor implicate în proiect.
La final, copiii și tinerii, membri ai Centrului de tineret „Sfântul Stelian” al parohiei, au oferit un program de pricesne.
„Această biserică este numită «Voronețul Banatului» pentru că este împodobită și cu pictură exterioară, cu icoane ce reprezintă viața și activitatea Sfântului Ierarh Nicolae, în mod special minunile pe care Sfântul Nicolae le-a săvârșit când a fost Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Sfântul lăcaș, în ultimii cinci ani, a fost restaurat, consolidat, iar pictura a fost restaurată, atât în exterior, cât și în interior. Nu mai puțin catapeteasma, icoanele care împodobesc iconostasul au fost restaurate. Dumnezeu ne-a ajutat să obținem un proiect european și, iată, cu aceste fonduri am reușit să înfrumusețăm și să restaurăm din temelii această biserică reprezentativă din eparhia noastră, o biserică monumentală, în care generații de-a rândul s-au rugat și și-au lucrat mântuirea. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la restaurarea acestei biserici”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.