Vosganian: Este imposibil să nu avem bani de pensii
▲ Bugetul de pensii din 2008 este de 9,1 miliarde de lei, iar pensiile vor fi plătite integral din bugetul de asigurări sociale, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, într-o emisiune televizată ▲
„Noi, la anul, vom avea o creştere economică, potrivit Comisiei de Prognoză, de 6,2-6,3% faţă de acest an. Salariile brute, în baza cărora se construieşte bugetul asigurărilor sociale, vor avea o creştere de la o medie de circa 12 milioane de lei la 15 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că salariile în baza cărora se construieşte bugetul cresc cu 20%. Deci, deşi am o creştere de 6,2%, bugetul porneşte din start, fără măsuri suplimentare, cu o creştere a pensiilor pe anul viitor de 20%. În 2008 avem bugetul de pensii de circa 9 miliarde, în calculele noastre e 9,1 miliarde, ca să fiu mai exact“, a explicat Vosganian.
Potrivit acestuia, o diminuare a acestui buget în 2009 ar fi posibilă doar în două situaţii: recesiune economică sau diminuare în termeni nominali a salariilor.
„Ca acest buget de 9,1 miliarde de lei să nu se repete şi în anul următor, trebuie două condiţii. În primul rând, să avem recesiune economică, ceea ce până în 2012 nu se prevede pentru România. Ar trebui, deci, să avem recesiune economică, ceea ce este exclus, şi mai mult decât atât, să avem o scădere în termeni nominali a salariilor, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor â90. Deci, este imposibil să avem aceste condiţii. În concluzie, ceea ce se dă în 2008, e bun dat pe veci“, a precizat Vosganian.
Ministrul Economiei a explicat că bugetul unei ţări este format din ceea ce se cheamă bugetul de stat, unde merg toate impozitele plătite (impozit pe salariu, pe profit, taxa pe valoarea adăugată, accizele de import etc). Există apoi bugetul de asigurări sociale, unde merg în general contribuţiile, pe sănătate, pe şomaj şi mai există bugetul administraţiei locale, unde merge o componentă din venit.
„Noi, pensiile pentru 2008 le vom plăti, practic, integral din bugetul de asigurări sociale, care se duce către pensii. Bugetul de stat se duce către învăţământ, armată, drumuri, agricultură. Deci, nu avem transfer de la bugetul de stat decât într-o proporţie infimă“, a subliniat oficialul MEF.
Trei miliarde de euro, două priorităţi
Acesta a adăugat că bugetul de stat, potrivit prevederilor din 2008, va fi cam circa 13-14% din PIB, cu trei miliarde de lei mai mare ca în acest an.
„Din trei miliarde de euro, avem două priorităţi: 1,2 miliarde la educaţie, ca să avem 6% din PIB pentru educaţie, şi mai avem pentru Ministerul Muncii câteva angajamente legislative. În rest, vom aloca la celelalte ministere, în funcţie de opţiuni. Partea de sănătate se va da de aici, din fondul de sănătate. Deci, astea sunt opţiunile noastre, care se vor respecta fără ca să se afecteze creşterea pensiilor. Să vă mai spun ceva. Guvernatorul băncii a declarat astăzi că pensiile nu provoacă inflaţie şi că sunt sustenabile în 2008. Şi guvernatorul băncii centrale nu poate fi suspectat că este de partea vreunui partid“, a mai afirmat Varujan Vosganian.
Din septembrie 2007, pensiile ar trebui majorate, prin creşterea punctului de pensie de la 396 de lei, cât este în prezent, la 416 lei, în baza proiectului de lege care se află la Preşedinţie pentru a fi promulgat.
Dacă proiectul de lege va fi promulgat de Preşedinţie, în forma adoptată de Parlament, tot din septembrie urmează să se majoreze pensiile agricultorilor, cu 50%, pe baza creşterii punctului de pensie pentru circa 932.900 de pensionari.
O altă etapă de majorare a pensiilor va fi de la 1 ianuarie 2008, când punctul de pensie va creşte de la 416 lei la 568 de lei, iar din anul 2009 punctul de pensie ar urma să fie de 747 de lei.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat însă că va promulga Legea pensiilor doar dacă Guvernul va prezenta sursele de finanţare din care să fie asigurate sumele necesare creşterii veniturilor pensionarilor. Potrivit lui Traian Băsescu, în cazul majorării pensiilor, sursele de finanţare trebuie să asigure creşterea acestora şi în perspectiva anilor viitori, nu doar pentru 2008.