Vouchere de un miliard de euro pentru populația vulnerabilă
Un pachet de sprijin în valoare de 17,3 miliarde de lei, care se adresează atât populației, cât și mediului economic, va intra în vigoare în acest an, începând de la 1 mai, pentru unele măsuri, sau de la 1 iunie pentru altele. Planul prevede, printre altele, salariu minim în agricultură şi industria alimentară de 3.000 de lei brut, 75% din salariu până la sfârşitul anului pentru angajații aflați în șomaj tehnic, vouchere pentru pensionari și familii cu venituri mici.
Liderii coaliției de guvernare au prezentat, luni seara, într-o conferință de presă comună, principalele coordonate ale planului „Sprijin pentru România”, care cuprinde măsuri sociale pentru populație și măsuri pentru sectorul economic, destinate mai ales IMM-urilor, marilor investitori, transportatorilor şi distribuitorilor sau investiţiilor publice în derulare. Pachetul are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei, din care 52% este asigurată din fonduri europene, iar 48%, din fonduri de la bugetul de stat.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, 300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile, va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro - pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, 300 de milioane de lei - pentru firmele de transport rutier şi pentru companiile de distribuţie care vor primi o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Va continua programul Kurzarbeit, iar angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, începând cu data de 1 mai.
Pachetul de măsuri sociale destinat populației cu venituri mici prevede acordarea de vouchere în valoare totală de un miliard de euro. Astfel, de la 1 iunie, familiile cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionarii cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi vor primi vouchere 50 de euro, la fiecare două luni.
Elevii care primesc bursele sociale vor beneficia, doar în perioada derulării cursurilor, de vouchere de 30 de euro lunar, pentru alimente, rechizite şi haine.
Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei. Va fi dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi de la 11 la 22 de lei pe zi.
Totodată, „sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, alocaţia lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar”, a precizat premierul, potrivit Agerpres. (C. Z.)