Vrăjitoria şi practicile mantice, dezbătute la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Data: 27 Feb 2014

Marţi, 25 februarie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi a avut loc întâlnirea lunară a Cercului biblic „Prof. dr. pr. Vasile Gheorghiu“, ce a avut de această dată tema de dezbatere „Vrăjitorie şi practici mantice în Orientul Apropiat“.

Invitatul întâlnirii a fost Iulian Moga, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, ce a susţinut un referat bazat pe informaţii extrase din surse epigrafice, cu privire la practicile oraculare din zona Anatoliei în perioada dominaţiei Imperiului Roman. Importanţa studiului a constat în aceea că a înfăţişat mediul sincretist în care trăiau creştinii primelor trei veacuri, subliniindu-se modalitatea păgână de a se raporta la divinitate. Întâlnirea a continuat în aceeaşi notă, prin referatul masterandului Ovidiu Manciu, care a prezentat succint idei cu privire la divinaţie, practici mantice, astrologie, necromanţie şi hidromanţie, raportându-le la textul biblic.

În final, pr. conf. univ. dr. Ilie Melniciuc-Puică a prezentat şi a recomandat studenţilor cartea părintelui Adrian Murg „Căderea împărăţiei întunericului. Vrăjitoria în scrierile Sfântului Evanghelist Luca“, subliniind că vrăjitoria şi practicile mantice au constituit o realitate impregnată în viaţa socială atât a evreilor, cât şi a creştinilor din primele secole, realitate care s-a prelungit în istorie până astăzi. (Drd. Petru Pavăl)