„Vrem să reducem numărul taxelor“
Autorităţile intenţionează să reducă numărul de taxe şi să introducă o „atmosferă de relaxare fiscală“, însă trebuie mai întâi identificate rolul şi impactul bugetar al fiecăreia, a declarat ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu.
Întrebată dacă intenţionează să reducă numărul taxelor şi impozitelor, ministrul de finanţe a răspuns: „Da. Avem de gând să facem asta, şi chiar înainte să ştiu că sunt ministrul finanţelor am avut de gând să propun anumite măsuri în acest sens, acum am o mai mare putere de decizie“. „Acum sunt în procesul de a identifica toate aceste taxe. În prezent, mă uit exact care este impactul bugetar al fiecăreia din aceste taxe. Sunt două sute şi ceva. Dacă le luăm şi pe cele parafiscale... Este un pic complicat de văzut, pentru că se duc mai multe într-un singur cont şi de aceea nu pot să vă spun acum. Deci, o dată impactul bugetar şi nu toate se duc la bugetul de stat. Unele contribuie la buna funcţionare a mai multor agenţii, şi atunci trebuie ştiut care este rolul lor şi dacă într-adevăr ele sunt necesare sau dacă doar plătim nişte costuri administrative. Deci sunt în procesul de identificare a acestor taxe, pentru că ar fi o idee bună să mai tăiem din ele, dacă se poate“, a explicat Ioana Petrescu.
Ministrul finanţelor publice a mai declarat că o eventuală măsură de reducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la o serie de alimente va fi decisă strict în funcţie de rezultatele analizei asupra efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la pâine şi produsele de panificaţie, de la 24% la 9%. Întrebată dacă există şanse ca TVA să fie redusă şi la alte alimente, Ioana Petrescu a răspuns: „Şanse avem, dar depinde strict de rezultatele pe care le vedem pe această măsură la pâine. Dacă rezultatele arată foarte bine, bineînţeles că ar fi foarte bine să facem acest lucru şi la carne, la legume sau la fructe. Dacă rezultatele nu sunt bune, înseamnă că nu vom face un lucru prost de două ori“, a spus şeful de la finanţe. În acest context, ministrul a ţinut să sublinieze că nu poate deocamdată să spună dacă politica reducerii TVA va fi extinsă, deoarece nu s-a încheiat analiza la pâine. „Există doar un raport făcut pe câteva luni. Ştim foarte bine că un raport cu date doar pe câteva luni nu ne dă prea multe informaţii. Trebuie să fie pe o perioadă mai lungă de timp şi odată ce analizăm şi ne gândim care au fost efectele şi asupra colectării, şi asupra numărului de contribuabili în respectivul cod CAEN care au ajuns la suprafaţă, putem spune dacă o extindem. Eu sunt omul care măsoară de trei ori şi taie o dată“, a arătat oficialul MFP. Ioana Petrescu a subliniat că doreşte să vină cu o serie de politici publice „bine gândite şi analizate“, iar studiile de impact să fie realizate înainte, şi nu după aplicarea unei măsuri.
Totodată, ministrul finanţelor a precizat că în acest an va fi menţinută cota unică de 16% atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. „S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar s-a discutat despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici“, a explicat Ioana Petrescu. (Bogdan Cronţ)