Workshop pentru pastoraţia copiilor cu cancer
Preoții de caritate din spitalele de pediatrie și din spitalele cu astfel de secții din București au participat ieri, 15 februarie, de Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, la un workshop dedicat pastoraţiei acestor copii. Primul workshop trimestrial din anul 2016 a avut loc la Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Capitală.
În deschiderea acestui prim workshop trimestrial, intitulat „Întâlnirea cu Dumnezeu prin joc și creativitate”, au fost invitate persoane din domenii variate. Primul invitat, dr. Codruţa Comşa, de la Secţia de Oncopediatrie a Institutului Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” din Capitală, a explicat rolul îngrijirilor paliative în pediatrie şi a subliniat importanţa consilierii psihologice şi, mai ales, spirituale a copiilor, dar şi a părinţilor. Invitat la acest workshop a fost şi Leon Magdan, profesor de religie şi autor de cărți cu conținut creștin-ortodox pentru copii, care a precizat că jocul implică apropierea, împreuna petrecere a timpului şi implicarea minţii şi a sufletului, indiferent că este în familie, şcoală, cu atât mai mult într-un spital. „Întâlnirea cu Dumnezeu nu este altceva decât o anumită stare sufletească, fiindcă clipa în care sufletul tău ajunge să fie cuprins de bucurie şi de starea aceea luminoasă, atunci Îl ai pe Dumnezeu în suflet, iar jocul te ajută foarte mult în acest sens. Copilul simte nevoia instinctiv să se joace. Ce copil nu vrea să se joace şi pe ce copil nu-l ajută jocul în vindecarea bolii? În spitale cu atât mai mult. 5 minute minim dacă un copil se joacă în mintea lui sunt suficiente pentru a uita de boală, de locul unde se află şi pentru a reînnoda o legătură cu ceilalţi. Bucuria copilului tău te bucură şi pe tine şi astfel uiţi şi de traficul infernal, şi de toate grijile de acasă. De aceea, joaca este necesară tuturor”, a spus prof. Leon Magdan, cunoscutul „profesor de joacă”.
Întrunirea preoţilor de caritate a fost dinamizată şi de prezenţa a trei membre ale Asociaţiei PAVEL (Primind Ajutor, Viaţa Este Luminoasă), care au vorbit despre activităţile desfăşurate pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi a tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave. De asemenea, această asociaţie oferă sprijin moral, informaţional, psihologic şi material copiilor, tinerilor şi familiilor lor. Fondatorii asociaţiei, părinţi cu copii bolnavi de cancer, au reuşit în cei 20 ani de activitate să acrediteze la Ministerul Educaţiei cursurile şcolare adresate elevilor care lipseau perioade lungi de la şcoală şi să înfiinţeze o sală de joacă în spitale, precum Budimex, Fundeni, Institutul Oncologic Bucureşti şi „Victor Gomoiu” din Capitală. „Copilul nu poate fi crucificat pe patul de spital, cu injecţii şi medicamente grele, dar şi cu oameni disperaţi în jur. El trebuie pus într-un mediu cât mai pozitiv şi propice recuperării şi vindecării lui”, a explicat Olga Rodica Cridland, preşedinta Asociaţiei PAVEL.
Această întâlnire, a precizat pr. Marius-Ciprian Dinu, coordonatorul preoților de caritate din spitalele Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost benefică participanţilor, întrucât au fost împărtăşite experienţe sufleteşti ziditoare şi motivaţionale pentru a obţine sprijinul managerilor de spitale din Capitală de a permite amenajarea unor spaţii de joacă pentru copiii internaţi.
Workshop-ul a fost precedat de Sfânta Liturghie, care a fost săvârşită în capela Institutului Oncologic București. În cadrul sfintei slujbe au fost rostite cereri şi rugăciuni speciale pentru vindecarea copiilor bolnavi de cancer.