Zahăr brun din trestie de zahăr

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Noiembrie 2022

Zahărul brun este fabricat din trestie de zahăr, o plantă ierboasă ce atinge înălțimi de 2,5-4 metri. Trestia de zahăr își are originile în zonele tropicale sau subtropicale. Zahărul produs din această plantă are un gust de caramel, iar acesta este determinat în mare parte de componenții pe care îi conține trestia de zahăr. Culoarea este asemănătoare chihlimbarului deoarece nu se îndepărtează melasa în procesul de producție, iar ingredientul principal din zahărul din trestie este zaharoza. De multe ori zahărul brun din trestie este confundat cu zahărul brun din sfeclă, dar există o diferență foarte mare, deoarece zahărul brun din sfeclă este rafinat, purificat și sărac în vitamine și minerale, pe când zahărul brun din trestie aparține zaharurilor nerafinate, nepurificate, iar în procesul de producție, melasa și cristalele nu sunt separate, ceea ce îl face bogat în nutrienți. Zahărul brun din trestie conține o serie de minerale, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, zinc și vitamine din grupul B. Conține doar 11 calorii, ceea ce îl face ideal pentru curele de slăbire.

Unele cercetări arată că amestecarea acestui zahăr în apă caldă reduce simptomele inflamatorii ale astmului, poate ajuta la suprimarea excesului de flatulență din intestin, oferă energie organismului, este indicat femeilor după ce nasc deoarece ajută la procesul de recuperare.

Se consumă ca atare adăugat în diferite preparate sau se folosește la prepararea unor dulciuri, siropuri, compoturi, prăjituri etc.

Rețete

Prăjitură cu ovăz și zahăr brun de trestie

Ingrediente: 4 căni cu ovăz măcinat, 4 ouă, 1 cană de zahăr brun de trestie, 1 cană de lapte, 250 g iaurt simplu, 100 g unt, un praf de sare, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 plic praf de copt, 1 linguriță scorțișoară, merișoare deshidratate, stafide, bucățele de ciocolată, nuci, alune. Preparare: într-un castron se amestecă untul cu zahărul, praful de sare și scorțișoara, apoi se adaugă ouăle rând pe rând; după ce se omogenizează, se adaugă ovăzul măcinat amestecat cu praful de copt, după care se adaugă laptele, iaurtul, se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă fructele deshidratate și bucățile de ciocolată împreună cu nucile și alunele mărunțite, se omogenizează bine, apoi se încorporează bicarbonatul stins cu zeama de la o lămâie. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 50-55 de minute la 150 de grade C. Când este gata, se poate tapeta cu făină de cocos pe deasupra.         

Chec cu curmale și zahăr brun de trestie

Ingrediente: 200 g unt moale, 200 g curmale fără sâmburi, 200 g zahăr brun, 250 g făină de grâu, 1 linguriță bicarbonat, 1 linguriță praf de copt, un praf de sare, 4 ouă, anason măcinat, cuișoare măcinate. Preparare: se taie curmalele bucăți mici și se pun la deshidratat în 250 ml de apă clocotită. Într-un castron se amestecă zahărul cu untul, praful de sare, anasonul și cuișoarele, se adaugă ouăle unul câte unul, apoi făina amestecată cu praful de copt, curmalele cu tot cu apa în care au stat, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, se amestecă bine aluatul până devine omogen, apoi se pune la copt într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru 40-45 de minute la 150 de grade C. Când este gata, se poate servi cu diverse sosuri sau topping-uri.