Zăpadă și temperaturi foarte scăzute până joi
Un val neobișnuit de ger pentru sfârșitul lui februarie afectează sudul și estul țării. Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se află până joi sub cod portocaliu de ger, în timp ce în 13 judeţe este cod galben. Autoritățile au luat măsuri speciale pentru a preveni orice situație de risc și sfătuiesc populația să evite expunerea prelungită la frig și drumurile greu accesibile.
Autoturisme blocate din cauza zăpezii viscolite, blocaje pentru scurte perioade de timp, arbori doborâţi de vânt, școli închise, trenuri anulate sunt câteva dintre urmările fenomenelor meteorologice înregistrate în mai multe zone din ţară, au anunţat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Au fost semnalate probleme din cauza vremii în special în judeţele Bacău, Botoşani, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Tulcea şi Teleorman.
Începând de duminică seara, la nivelul IGSU a fost activată grupa operativă pentru monitorizarea evoluţiei situaţiei din teren şi coordonarea echipajelor de intervenţie. Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de producerea unor fenomene meteorologice extreme. Au fost dislocate în judeţele din estul şi sudul ţării şase echipaje cu şenilate, opt echipaje cu autofreze şi patru echipaje cu autospeciale de transport personal şi victime multiple.
Vremea nefavorabilă a afectat ieri transportul aerian și cel pe calea ferată, iar porturile Midia, Mangalia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea au fost închise din cauza vântului puternic.
Treisprezece curse aeriene au avut întârzieri, iar o cursă a fost anulată, potrivit datelor publicate ieri la prânz pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Cursa anulată este Ryanair care circula pe ruta Roma-Bucureşti-Roma.
De asemenea, CFR Călători a anulat ieri 52 de trenuri, a anunţat compania feroviară, care recomandă pasagerilor să solicite informaţii despre posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor la personalul din gări, la telefoanele 021.9521 - INFO CFR (trafic intern) sau 021.319.0358, la Biroul Relaţii cu Publicul din Gara de Nord Bucureşti, dar şi pe aplicaţia Info Tren în circulaţie (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren).
Specialiștii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii sfătuiesc populaţia, mai ales vârstnicii cu afecțiuni cardiace și respiratorii și copiii, ca în zilele geroase să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig. „De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului”, se menţionează în comunicatul ministerului.
Tot ca măsură de protecție, cursurile au fost suspendate în unităţi de învăţământ din mai multe judeţe. Este vorba de suspendări parțiale în județele Ialomiţa (o unitate şcolară din mediul rural), Mehedinţi (o unitate şcolară), Teleorman (marți, în toate unităţile de învăţământ), Cluj (o şcoală din mediul rural), Tulcea (două unităţi şcolare), Olt (10 unităţi şcolare din mediul rural). Cursurile au fost suspendate integral, luni şi marţi, în Bucureşti şi în judeţele Olt (până miercuri inclusiv), Dolj, Ilfov și Giurgiu (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu), a precizat, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Ariana Bucur.
De asemenea, cursurile Universităţii „Ştefan cel Mare~ Suceava (USV) sunt suspendate până miercuri.
ANM a emis o avertizare meteorologică potrivit căreia un val de frig va cuprinde treptat toată ţara, în perioada 25 februarie, ora 3:00 - 1 martie, ora 10:00. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.