Examenul de capacitate preoţească la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc marţi, 22 martie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului, la care s-au înscris 10 candidaţi absolvenţi ai unei Facultăţi de Teologie, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului.
Candidaţii au susţinut o probă scrisă şi una orală pentru a li se verifica cunoştinţele generale de teologie şi de administraţie parohială. Comisia de evaluare a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Proba scrisă a avut rolul de a evalua cunoştinţele de teologie dogmatică, spiritualitate şi pastorală ale candidaţilor. Cei 10 teologi au avut de tratat un subiect legat de tema Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului.
„Ne bucurăm foarte mult că aceşti candidaţi sunt în mare majoritate absolvenţi de studii aprofundate sau chiar studii doctorale în cadrul diverselor instituţii de învăţământ teologic în ţară sau în străinătate şi totodată bucuria a fost mare pentru că au înţeles necesitatea de a accede în rândul clerului pentru ca Biserica să aibă poziţii cât mai articulate şi misiunea Bisericii să fie întărită în aceste vremuri de restrişte pe care le parcurgem. Totodată, trebuie să spunem că, prin subiectul pe care l-au avut de tratat în cadrul examenului scris, candidaţii au fost îndemnaţi la o conştientizare a vieţii pe care fiecare dintre noi trebuie s-o avem în cadrul Bisericii, o viaţă în Hristos, trebuind să trateze un subiect despre rugăciunea ca respiraţie spirituală a Bisericii. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a ancorat acest subiect în realitatea Postului Mare cerând ca aceşti candidaţi să trateze şi să explice rugăciunea Sfântului Efrem Sirul atât de îndrăgită şi atât de mult practicată în Postul Păresimilor”, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală.
Candidaţii au susţinut apoi o probă orală prin care li s-au verificat cunoştinţele de catehetică, omiletică, liturgică şi administraţie şi drept bisericesc.
Teologii care au susţinut acest examen de capacitate preoţească şi au obţinut o medie generală peste nota 7,00 au posibilitatea să candideze pentru una dintre parohiile vacante din Arhiepiscopia Sibiului. Examenul este valabil un an de zile pentru cei care au obţinut media sub nota 9,00, iar pentru cei care obţin media peste nota 9,00 examenul este valabil doi ani.