Zeci de mii de credincioşi la Nicula

Un articol de: Alexandra Andereș - 16 August 2014

Dealurile Mănăstirii Nicula au fost umplute de zecile de mii de credincioşi veniţi la hramul Adormirii Maicii Domnului, unii chiar cu câteva zile mai devreme. O parte şi-au instalat corturi pentru a se adăposti pe timpul nopţii, dar majoritatea au stat sub cerul liber, asistând la slujbe şi la procesiuni.

Încă din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Nicula din judeţul Cluj au ajuns zeci de mii de pelerini. Grupurile de credincioşi au venit în mare parte pe jos, cântând pricesne închinate Maicii Domnului. La intrarea în mănăstire, s-au oprit la bisericuţa de lemn, pe care unii au înconjurat-o în coate şi în genunchi, au spus acatiste, rugăciuni şi au dat slavă lui Dumnezeu că au mai ajuns şi în acest an la sărbătoarea de la Nicula.

În ziua dinaintea hramului, programul liturgic a debutat cu Acatistul Acoperământul Maicii Domnului, Ceasurile III şi VI şi Sfânta Liturghie oficiată de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului,  Feleacului şi Clujului.

Câteva mii de persoane au participat la pelerinajul pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, pe o distanţă de peste 7 kilometri. Pelerinajul a început la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Gherla, unde Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, au rostit o rugăciune de binecuvântare a călătoriei, după care au pornit cu toţii, pe jos, spre mănăstire. Pelerinajul s-a încheiat la ora 16:30, când credincioşii au intrat pe poarta mănăstirii. După ce s-au închinat la Icoana Maicii Domnului, şi-au căutat un loc pe dealul mănăstirii pentru a putea asista la slujbele de peste noapte.

Procesiunea şi Prohodul

Slujbele din seara zilei de 14 august au început la 18:00 cu Vecernia cu Litie oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Alături de ierarh a slujit un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi PS Macarie şi PS Ignatie Mureşanul. PS Ignatie Mureşanul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat simplitatea Maicii Domnului şi i-a sfătuit pe credincioşi ca, în toate, să îi urmeze exemplul. A urmat un moment impresionant, atunci când IPS Părinte Mitropolit Andrei a cântat alături de zecile de mii de credincioşi, cunoscuta priceasnă închinată Maicii Domnului, „Nu lăsa Măicuţă“.

În jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă pe scena special amenajată lângă biserica mare a mănăstirii, iar la ora 22:00 soborul de arhierei, preoţi şi diaconi, condus de IPS Părinte Mitropolit Andrei, a oficiat Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale Prohodului, alternativ, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, Corul „Psalmodia Transylvanica“ şi corul de maici al Mănăstirii Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa Năsăud. Înaintea procesiunii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a început să plouă, însă aceasta nu i-a împiedicat pe credincioşi să asiste în continuare la programul liturgic. Icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, timp în care s-au cântat pricesne. După înconjurarea bisericii, Icoana a fost aşezată în biserică, iar mii de credincioşi au stat la rând toată noaptea pentru a se închina. Ierarhii au oficiat, apoi, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, iar PS Macarie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit că Maica Domnului se bucură pentru credincioşii care se jertfesc şi vin an de an la Mănăstirea Nicula pentru a o cinsti. Slujbele au continuat, apoi, în ziua hramului.