Zi de hram în biserica istorică a Mănăstirii Copou

Un articol de: Flavius Popa - 20 Ianuarie 2020

Obștea Mănăstirii Copou din Iași și-a sărbătorit sâmbătă, 18 ianuarie, unul dintre hramurile istorice. De sărbătoarea Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Zeci de ieșeni s-au adunat sâmbătă în Copou pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Așezământul monahal a îmbrăcat haine de sărbătoare, Biserica cinstindu-i pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, ocrotitorii sfântului locaș. Alături de chiriarh au slujit părinți stareți și slujitori de la parohiile aflate în zona Iașiului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de obștea monahală.

„Suntem chemați să cunoaștem, să trăim și să mărturisim”

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, arătând că fiecare persoană este chemată să vadă faptele cele bune ale sfinților lui Dumnezeu: „Cuvântul Domnului din Evanghelia de astăzi cuprinde gândul pe care noi, creștinii, ar trebui să-l avem la sărbătoarea aceasta. «Voi sunteți lumina lumii», zice Domnul, iar lumina lumii strălucește pentru ca «oamenii văzând faptele voastre cele bune să slăvească pe Tatăl Cel din ceruri». Cine să vadă faptele cele bune? Creștinii din toate vremurile și din toate locurile. Și ale căror fapte bune sunt chemați să le vadă? Ale sfinților lui Dumnezeu care au viețuit pe acest pământ, au avut cunoștință de adevăr, l-au trăit pe acesta cu intensitate și au dobândit Împărăția cerurilor, desti­nația fiecărui creștin”.

De asemenea, ierarhul a arătat că fiecare creștin trebuie să mărturisească adevărul pe care Sfinții Atanasie și Chiril l-au mărturisit: „Noi astăzi ne amintim de Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril tocmai pentru că suntem chemați să cunoaștem, să trăim și să mărturisim același adevăr pe care ei l-au cunoscut, l-au trăit și l-au mărturisit. Ei sunt model de păstor, de arhiereu, de preot, de călugăr, de credincios și, deși au avut foarte multe împotriviri, nici unul nu s-a clătinat în fața dreptei credințe, ci au mărturisit-o cu curaj. Aceeași determinare este inspirată credin­cioșilor de astăzi pentru a înțelege taina credinței, pentru a o trăi cât mai adânc și pentru a o mărturisi celor din jur”.

După ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, cei prezenți s-au închinat la racla cu moaștele Sfinților Atanasie și Chiril, primind totodată binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. 

În locul unde se află astăzi mănăstirea, pe vremuri era o moșie domnească unde a existat anterior o biserică din lemn. Conform unei legende, în timp ce tătarii invadau ținuturile, Doamna Tudosca (Teodosia), soția domnitorului Vasile Lupu, s-a ascuns într-o scorbură. Domnitorul și-a căutat soția și a găsit-o pe aceste meleaguri, iar în semn de mulțumire pentru această binefacere, a hotărât zidirea unei mănăstiri. În anul 1638, conform pisaniei, voievodul Vasile Lupu a ctitorit în aceste locuri o biserică de piatră. Sfântul locaș a fost sfințit la 30 aprilie 1638 de către Patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului. În decembrie 1863, ca urmare a adoptării Legii secularizării averilor mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat, iar biserica a fost folosită drept locaș de parohie. Între anii 1983 și 1986 s-au efectuat lucrări de restaurare și consolidare în interior și exterior, iar la 20 aprilie 2001, de sărbătoarea Duminicii Mironosițelor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reînființat Mănăstirea „Sfântul Atanasie” din Podgorii - Iași, ca așezământ de maici, apar­ținând de Mănăstirea Galata. În prezent, stareța mănăstirii este monahia stavroforă Maria-Magdalena Vrânceanu.