Zi de hram la Biserica Zlătari din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 02 Octombrie 2024

Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina fecioara au fost sărbătoriți astăzi, 2 octombrie, la Biserica Zlătari din Protopopiatul Sector 3 Capitală. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori condus de arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator și directorul Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La singura biserică din București cu hramul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, evenimentele duhovnicești au debutat marți, 1 octombrie, cu scoaterea în procesiune a raclei cu mâna dreaptă a sfântului ocrotitor, păstrată în tezaurul sacru al parohiei încă din anul 1790, și așezarea ei spre închinarea credincioșilor într-un spațiu special amenajat în vecinătatea bisericii. În continuare, a fost săvârșită Vecernia cu Litia de un sobor de slujitori. 

A doua zi, credincioșii așteptau de dimineață cu flori și busuioc în mâini să se închine cinstitelor moaște. La orele amiezii, rândul pelerinilor care șopteau rugăciuni de mulțumire curgea necontenit, îndreptându-se spre Splaiul Independenței, arătând cum de la an la an credincioșii vin tot mai mulți la această podoabă arhitecturală de pe Calea Victoriei să-i ceară ajutor Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. Cu toate că a fost o zi lucrătoare, liniștea cuprinsese toată zona, semn al păcii și al liniștii lăuntrice. 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori condus de arhim. Dionisie Constantin, din care au făcut parte: părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor LUMINA ale Patriarhiei Române; părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală; părintele Florin-Ovidiu Constantin și părintele Ștefan Sfarghie, slujitori la această parohie, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, părintele arhimandrit Dionisie Constantin a arătat că Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian este un model pentru fiecare credincios în urcușul duhovnicesc: „Biserica aceasta ne invită să-i trecem pragul nu doar pentru frumusețea sa arhitecturală, ci mai ales pentru întâlnirea cu Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, cunoscut pentru puterea sa de a-i ocroti pe cei ce suferă din pricina lucrării diavolului, care suferă de vrăji și farmece, mulți credincioși găsind în acest sfânt lăcaș liniște sufletească și sprijin duhovnicesc. Părinții de la această biserică sunt foarte implicați în slujirea celor care caută ajutorul și mijlocirea Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. Sfântul Ciprian, sărbătorit în ziua de 2 octombrie, este un fost păgân și vrăjitor care printr-o minune dumnezeiască s-a convertit la creștinism, viața sa fiind o mărturie a puterii transformatoare a harului lui Dumnezeu și a biruinței adevărului asupra întunericului. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ciprian deoarece martiriul său are nu doar o valoare istorică, ci și una doctrinară și morală, cunoașterea și istorisirea pătimirii sale fiind ziditoare de suflet”. 

La final, părintele paroh Nicolae Dascălu a mulțumit părintelui arhimandrit Dionisie Constantin pentru slujire și i-a oferit o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi. 

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare.