Zi de hram la biserici închinate Sfântului Antonie
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, mai multe biserici din Constanța, Galați, Brăila și Tulcea și-au prăznuit ocrotitorul spiritual. Credincioșii din sud-estul țării au participat la Sfânta Liturghie arhierească de hram, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru odihna a doi ierarhi vrednici de pomenire: Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos și Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat miercuri, 16 ianuarie, slujba Vecerniei cu Litie în Biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa, iar joi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Năvodari, județul Constanța.
La Galați se zidește o nouă biserică a Sfântului Antonie
Credincioșii parohiei gălățene „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Micro 21 au participat încă din ajun la slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Acatistul sfântului. În ziua de pomenire a cuviosului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mică a parohiei, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă. În prezent, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se află în construcţie o nouă biserică, de dimensiuni mai mari. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află la stadiul de finisaje interioare şi exterioare, după cum ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
La momentul liturgic cuvenit, ierarhul a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale”, instituţie ce se află în teritoriul canonic al parohiei. Copiii sunt asistaţi în cadrul centrului de zi al parohiei, unde după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz. În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti: „Sfântul Antonie cel Mare, după cum ne spune în special ucenicul său, Sfântul Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei, a trăit 105 ani şi mai înainte de a pleca din lumea aceasta a dorit ca mormântul său să nu fie arătat nimănui pentru a nu-l cinsti, arătând prin aceasta o smerenie cu totul aparte. El a lăsat ucenicilor săi o serie de sfaturi extraordinare în care i-a îndrumat să ţină pravila Sfinţilor Părinţi şi să respecte sfânta şi dreapta credinţă a Bisericii”.
După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi. La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de ierarh și preoţii slujitori.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, şi în municipiul Brăila, în Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” şi la centrul social-educaţional din cadrul parohiei s-au desfăşurat mai multe activităţi liturgice, cultural-misionare şi social-filantropice.
Slujbă de pomenire în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Tot în 17 ianuarie, la împlinirea a 131 de ani de la naşterea vrednicului de pomenire arhiereu Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, evlaviosul ierarh cu viaţă sfântă a fost pomenit în Catedrala Arhiepiscopală din Galați în cadrul unei slujbe săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian. Totodată, la cinstirea Sfântului Antonie cel Mare, Arhiepiscopul Dunării de Jos a înălţat rugăciune de pomenire și pentru neuitatul Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului, strălucit ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă au participat preoţi şi angajaţi din Administraţia eparhială, studenţi teologi, precum şi simpli credincioşi. La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt în care a evocat chipurile celor doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, scoţând în evidenţă aportul deosebit al acestora la viaţa bisericească: liturgică, culturală, educaţională, social-misionară şi edilitară: „La sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare pomenim pe fericitul întru adormire Episcop Chesarie Păunescu, care a păstorit în ţinutul dintre Dunăre şi mare în perioada grea a comunismului ateu, dar pe toate le-a depăşit prin viaţă sfântă, printr-o metodă pastorală şi duhovnicească cu totul aparte şi prin multă iubire de rugăciune şi viaţă duhovnicească, pe care le-a imprimat, atât cât a putut, slujitorilor şi credincioşilor care îi păstrează vie şi plină de recunoştinţă moştenirea duhovnicească. Totodată, cinstim astăzi memoria şi lucrarea de excepţie a unui păstor vrednic al Bisericii lui Dumnezeu, atât la Sfânta Patriarhie, cât şi în Eparhia Buzăului şi Vrancei şi în Mitropolia Ardealului: fericitul întru pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală. A fost un ierarh cu deosebite preocupări teologice şi pastorale, dar şi un reprezentant de frunte al Bisericii Ortodoxe Române în dialogul cu alte Biserici. De asemenea, a fost şi va rămâne un păstor înţelept care a găsit întotdeauna, în operele Sfinţilor Părinţi, în cultura românească şi în viaţa înaintaşilor, suficiente argumente pentru a îndruma permanent păstorii sufleteşti spre mai multă dragoste faţă de fiii lor duhovniceşti, credincioşii noştri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Hramul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din parohiile tulcene, a săvârşit joi Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Tulcea. La slujbă au participat foarte mulți credincioși, atât din parohie, cât și din celelalte zone ale municipiului Tulcea, biserica dovedindu-se a fi neîncăpătoare. Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură cu referire la viaţa și modelul de trăire al Sfântului Antonie cel Mare în pustiul Egiptului, dar mai ales la contribuţia sa importantă la organizarea monahismului în Biserica primelor veacuri creștine, după cum ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial.
În cadrul slujbei au fost pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii de la întemeiere până astăzi, precum şi vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului, pentru care la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba Parastasului. Credincioșii participanți la hramul bisericii au primit din partea parohiei pachete cu alimente. Situată la periferia municipiului Tulcea, într-un cartier cu familii care se confruntă cu probleme sociale, Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” se află de peste 10 ani în șantier de construcție, iar lucrările se apropie de finalizare.