Zi de hram la ctitoria de la Tismana a Sfântului Nicodim
Mănăstirea gorjeană Tismana și-a sărbătorit luni, 26 decembrie, ocrotitorul spiritual, Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana. În mijlocul obștii monahale și al credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Încă din ajun, credincioșii au venit la străvechiul așezământ monahal, întemeiat și ocrotit de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, unde au participat la slujba Pavecerniței și au petrecut clipe de rugăciune, se arată pe site-ul eparhiei, mitropoliaolteniei.ro.
În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, sute de credincioși și pelerini au venit la mănăstirea olteană pentru a-i mulțumi sfântului, cerând mijlocire înaintea lui Dumnezeu. Aici au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a rostit, în cadrul slujbei, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre bucuria sărbătorii Nașterii Domnului: „Astăzi trăim în lumina dumnezeiască a praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, o sărbătoare atât de așteptată și de iubită de noi, pentru că ne amintește de începutul mântuirii noastre, de împlinirea planului lui Dumnezeu, de refacerea lumii prin întruparea Fiului Său, dar și de bucuria pe care noi o trăim datorită acestui eveniment cosmic care îmbracă atât lumea văzută, cât și lumea nevăzută. Fiul Tatălui S-a făcut Fiul Omului și al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.
De asemenea, ierarhul a evocat și personalitatea marcantă a sfântului ocrotitor al mănăstirii: „Sfântul Nicodim a înțeles din fragedă copilărie că trebuie să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos. Sfântul s-a împărtășit de roadele chemării Mântuitorului. El este fiul Împăratului ceresc și moștenitor al darurilor cerești. Sfântul Nicodim este actual și astăzi și la fel de strălucitor ca odinioară. Prezența acestei mănăstiri și toate aceste lucrări de astăzi nu sunt altceva decât continuarea lucrării lui”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
La final, în curtea mănăstirii, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a apei.