Zi de hram la Mănăstirea Ghighiu de lângă Ploiești
Mănăstirea prahoveană Ghighiu și-a sărbătorit de Adormirea Maicii Domnului, 15 august, al doilea hram. În mijlocul obștii monahale și al pelerinilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al vetrei de rugăciune.
Rândul pelerinilor a curs ore în șir la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”, așezată spre închinare în biserica mare, mărturie că ecoul vindecărilor săvârșite de-a lungul timpului aici răsună în întreaga țară, fiind semn al iubirii Născătoarei de Dumnezeu pentru această mănăstire și pentru cei care se roagă ei.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit despre evlavia arătată Maicii Domnului în lumea ortodoxă: „Nici o persoană umană nu a fost mai cinstită și mai lăudată ca Maica Domnului în istoria întregii umanități. Sunt zeci de mii de biserici de pe toate meridianele pământului și mănăstiri închinate Maicii Domnului. Numele ei, Maria, este cel mai popular din lumea creștină. În cinstea ei se fac pelerinaje cu sute de mii de credincioși; s-au pictat milioane de icoane; s-au sculptat opere de o frumusețe nepământeană; au fost compuse atâtea cântări bisericești. Nici unei alte persoane nu i-au fost închinate atâtea metafore cum sunt cele din slujbele noastre bisericești sau din foarte bogata poezie cultă, laică, închinată Maicii Domnului; câte simfonii și cântări ieșite de sub pana celor mai mari compozitori ai lumii. Aceasta arată că prorocia Maicii Domnului - «Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile» - s-a împlinit. Prezența noastră aici, la Mănăstirea Ghighiu, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului, se justifică tot prin cinstirea pe care noi simțim în calitate de creștini să o aducem Maicii lui Dumnezeu, prin care Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Om și S-a sălășluit între noi”.
Biserica mare a Mănăstirii Ghighiu are hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Adormirea Maicii Domnului”. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” a fost adusă din Patriarhia Antiohiei în România în anul 1958.