Zi de hram la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea
Mănăstirea Halmyris din Episcopia Tulcii și-a sărbătorit sâmbătă, 8 iulie, hramul închinat Sfinților Mucenici Epictet preotul și Astion monahul, cei mai vechi martiri creștini cunoscuți cu numele de pe teritoriul țării noastre. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet preotul și Astion monahul adună în fiecare an la Mănăstirea Halmyris un număr mare de credincioși din județul Tulcea, dar și din alte zone ale țării.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Sfinții Mucenici Epictet și Astion, urmând Domnului, s-au jertfit pe ei înșiși pentru a le oferi credincioșilor secole de-a rândul statornicie, credință puternică, unitate și solidaritate, care salvează, bucură și unește precum astăzi la Mănăstirea Halmyris prin slujitorii lui Dumnezeu și închinătorii la sfintele moaște”.
Pe tot parcursul slujbei, pelerinii s-au închinat la moaștele sfinților, care au fost așezate într-un baldachin special amenajat în exteriorul bisericii, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial.
„La locurile pătimirii lor de la malurile Dunării de la Halmyris am venit împreună pentru a-L lăuda pe Dumnezeu și a cere ajutorul și binecuvântarea Sfinților Mucenici Epictet și Astion. Cei doi sfinți ne cheamă și pe noi la sfințenie, la mărturisirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în această lume secularizată în care trăim ca să devenim și noi niște apostoli, mărturisitori ai măririlor lui Dumnezeu ca să putem primi și noi viața cea veșnică în Împărăția cerurilor”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Iov Archiudean, starețul așezământului monahal, le-a oferit ierarhilor oaspeți câte o icoană.
Biserica Mănăstirii Halmyris se află în lucrări de construcție încă din anul 2002, iar din anul 2008 păstrează spre cinstire, la demisolul bisericii, raclele cu moaștele celor doi sfinți.
Duminică, 9 iulie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea tulceană Celic-Dere, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, ierarhul a săvârșit și slujba tunderii în monahism pentru trei surori, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai.
Potrivit surselor istorice, anul acesta se împlinesc 182 de ani de la întemeierea așezământului monahal.