Zi de sărbătoare la Biserica Vovidenia din orașul Galaţi
La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, istorica Biserică Vovidenia din centrul oraşului Galaţi şi-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a debutat în ajun prin săvârşirea slujbei Privegherii.
În ziua sărbătorii, 21 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea gălăţeană, profesori şi oameni de cultură, dar şi a elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” şi Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului şi despre exemplul de vieţuire al Născătoarei de Dumnezeu.
La slujbă au participat şi persoane hipoacuzice, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual de către preotul Constantin Căuş.
La chinonic, elevii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” au interpretat cântări corale închinate Maicii Domnului şi cântece patriotice.
De asemenea, interpretările pline de sensibilitate ale unei tinere de 12 ani din Ucraina şi ale unui elev seminarist gălăţean au umplut sufletele celor prezenţi de pace, bucurie şi speranţă.
De mai mulţi ani, această parohie are o frumoasă colaborare cu Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române, filiala Galaţi, şi cu reprezentanţi ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din Galaţi în vederea implementării de proiecte social-filantropice şi cultural-educative, în special adresate tinerilor şi persoanelor vârstnice.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian le-a oferit iconiţe şi daruri elevilor şi persoanelor hipoacuzice şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei comunităţi parohiale trecuţi la cele veşnice.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind 250 de pachete cu alimente pentru credincioşii prezenţi, dar şi pentru cei bolnavi, nedeplasabili, aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei.