Zi de sărbătoare pentru tecuceni
Pentru toţi locuitorii municipiului Tecuci, de 28 de ani Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este purtător de grijă şi rugător. De secole, acest martir şi biruitor a străjuit centrul municipiului prin biserica veche care avea acelaşi hram. Şi anul acesta, slujitorii sfintelor altare din partea de nord eparhiei, împreună cu mulţimea rugătoare a credincioşilor, s-au aflat în comuniune cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Ierarh Iachint de Vicina", din municipiu.
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, credincioşii din municipiul Tecuci se bucură duhovniceşte întrucât în anul 1995, la propunerea Consiliului local şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la acea vreme Episcop al Dunării de Jos, Marele Mucenic al lui Hristos a devenit ocrotitor spiritual al acestui oraş din nordul județului Galaţi.
De fiecare dată, la 23 aprilie, oraşul îşi preţuieşte ocrotitorul prin numeroase manifestări spirituale, educaţionale, culturale şi social-filantropice. La slujba de duminică au participat numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă, profesori şi oameni de cultură, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Întreaga biserică a oferit răspunsurile liturgice, în armonie cu copiii şi tinerii participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti, mulţi dintre ei implicaţi în proiectele cultural-educative naţionale şi eparhiale. La eveniment a fost prezent şi Grupul de bătrâni „Zestrea” din comuna Barcea, care, la momentul chinonicului, a interpretat pricesne şi cântece patriotice.
La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiaţi 25 de elevi pentru participarea la diverse concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale. Pe lângă premiile în bani, tinerii au primit daruri de carte, icoane şi Diploma „Tinereţe şi credinţă” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. „O mulțime de daruri pascale ne oferă Dumnezeu în această sărbătoare a fericirii tuturor celor ce sunt credincioși valorilor eterne sădite în suflete, în cultură și răsădite în pământul mănos din partea de jos a Moldovei, frumosul târg de odinioară, oraș al unirii în cuget și simțiri prin cultură, în credința duhovnicească, în centrele cele mai semnificative din Moldova academice, unde odihnește eroina Unirii, Cocuța Conachi. În același timp, prin Sfântul Gheorghe, ocrotitorul preafrumoasei biserici, toată suflarea creștinească din frumosul oraș Tecuci a fost, este și rămâne o școală a credinței, a culturii sufletului, a culturii minții și artelor frumoase, a culturii muncii din câmpia unde păstorașii și-au adunat oițele, cum vrednicii păstori de suflete din zona aceasta au adunat florile cele mai frumoase din câmpia educației. Ce poate fi mai frumos pentru a înțelege rolul educației creștine în familie, în școală și în Biserică decât mulțimea olimpicilor, care sunt coronița la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul municipiului Tecuci?”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
De asemenea, cu prilejul hramului, voluntarii din cadrul parohiei, sprijiniți de Comitetul parohial, au oferit pachete cu alimente şi alte daruri pascale pentru 140 de vârstnici cu posibilități materiale reduse.
În continuare, în foaierul sălii de spectacole a Casei de Cultură „Ion Petrovici” din Tecuci a avut loc vernisajul expoziției de icoane „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în reprezentări iconografice”. În cadrul acestui eveniment cultural, elevi și artiști tecuceni au interpretat pricesne și au recitat poezii. La final, tinerii olimpici şi vârstnicii intelectuali tecuceni, împreună cu alţi credincioşi voluntari în activitățile Bisericii, au participat la agapa pascală oferită de Protoieria Tecuci.