Zile de sărbătoare la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”-Victoria din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 14 Septembrie 2024

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”-Victoria, care păstrează în tezaurul sacru un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, și-a sărbătorit sâmbătă, 14 septembrie 2024, cel de-al doilea hram. Sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost marcată la această parohie, ca în fiecare an, printr-un amplu program liturgic, cultural și duhovnicesc, desfășurat pe mai multe zile. Anul acesta, credincioșii s-au putut închina și la racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc din București. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al bisericii de un sobor de preoți condus de arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. 

Evenimentele dedicate hramului de toamnă au debutat din ajun, vineri, 13 septembrie, cu întâmpinarea raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. După slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșite de un sobor de preoți, aceasta a fost purtată în jurul lăcașului de cult alături de racla cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul bisericii de pe Calea Victoriei, în tradiționala procesiune „Calea Sfintei Cruci, scară către Cer”, ajunsă la a 14-a ediție.

În ziua praznicului, programul liturgic a continuat cu slujba Utreniei și rânduiala Scoaterii Sfintei Cruci, după tipicul zilei, urmate de Sfânta Liturghie, săvârșită la Altarul de vară al bisericii de un sobor de preoți condus de arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment. Din sobor au făcut parte: părintele paroh Cristian Trandafir; părintele Bogdan Teleanu, parohul Bisericii „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc; pr. George Adrian Aniculoaie, redactor-șef film documentar la TRINITAS TV și slujitor la această parohie, precum și alți preoți.

În omilia rostită, părintele arhim. Ciprian Grădinaru a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos a transformat crucea din mijloc de tortură și moarte în Altar de jertfă și semn biruitor: „Din punct de vedere liturgic, slujbele acestei zile includ o cinstire specială a Sfintei Cruci. Prin Sfânta Evanghelie care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii suntem purtați duhovnicește în Sfânta și Marea Vineri a răstignirii și retrăim sfintele și mântuitoarele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Centrul sărbătorii de astăzi este Crucea lui Hristos. Ziua de sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci ne amintește că Hristos Domnul prin cruce a schimbat suferința în biruință și în Înviere. Mântuitorul Hristos ne dăruiește și nouă putere ca să purtăm crucea vieții noastre, crucea încercărilor, crucea ostenelilor și a dăruirii de sine pentru a-i ajuta pe semenii noștri. (...) Sunt multe feluri ale crucii în viețile noastre, însă pe toate acestea le putem purta mai ușor dacă ne rugăm stăruitor Domnului nostru Iisus Hristos ca să ne ajute. Semnul Sfintei Cruci nu este doar o podoabă în biserică, ci este semnul iubirii lui Hristos față de noi, care ne cheamă la iubire față de Dumnezeu și față de semeni. Mântuitorul Iisus Hristos a acceptat cea mai rușinoasă moarte, cea mai lipsită de demnitate - moarte pe cruce, aceea pe care în Antichitate conducătorii politici au rezervat-o sclavilor și tâlharilor. El transformă apoi prin Învierea Sa din morți acest instrument de tortură în semn de biruință și de slavă. Crucea lui Hristos devine semnul mântuirii noastre, semnul unirii omului cu Dumnezeu pentru a învinge păcatul și moartea”.

La final, părintele paroh Cristian Trandafir a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea desfășurării acestor evenimente dedicate hramului bisericii. De asemenea, au fost adresate mulțumiri părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru pentru slujire, precum și preoților de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, care au adus în zilele hramului spre închinare moaștele sfântului tămăduitor.

În aceeași zi, seara, de la ora 17:00, credincioșii participă și la conferința „Sfântul Pantelimon, prieten al celor încercați de boli”, desfășurată în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, iar apoi vor viziona filmul documentar „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”, realizat de TRINITAS TV.

Totodată, duminică, după programul liturgic, credincioșii prezenți vor putea urmări filmele documentare „Părintele Dumitru Stăniloae” și „Părintele Cleopa Ilie”, realizate, de asemenea, de TRINITAS TV.