Zilele Artei Bizantine, ediția a 19-a, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Un articol de: Darius Echim - 11 Octombrie 2023

Zilele Artei Bizantine a prezentat și în acest an clujenilor actualitatea ethosului bizantin. Evenimentul a avut loc în perioada 5-6 octombrie, sub îndrumarea lect. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, coordonator al Grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” și fondator al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca.

La Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană clujeană, în 5 octombrie, răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” şi invitatul special al ediției de anul acesta - prof. univ. dr. protopsalt Grigorios Anastasiou, directorul Institutului de Muzicologie Bizantină al Bisericii Greciei. La Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul Catedralei Mitropolitane, prof. Grigorios Anastasiou a susținut, apoi, un workshop de cânt bizantin pe tema „Isihasmul în Arta Psaltică”, care a continuat și a doua zi. Seara, grupul pasltic şi invitatul acestuia au participat la slujba Vecerniei de la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Cheile Turzii. Pe 6 octombrie, după slujba Vecerniei de la Catedrala Mitropolitană, la Muzeul Mitropoliei Clujului, în prezența Înalt­preasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost vernisată o expoziție de artă bizantină cu lucrări în tehnica mozaicului. Cu acest prilej, ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării cultural-religioase. 

În cadrul concertului de muzică bizantină susţinut de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” alături de prof. univ. dr. protopsalt Grigorios Anastasiou, au fost interpretate partituri având ca tematică mișcarea isihastă.