Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 04 Mai 2019

De 13 ani, în Episcopia Ca­ran­sebeșului se desfășoară o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea hramului Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeş în Duminica Tomii. Denumite generic „Zilele Cre­din­ței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, evenimentele din anul acesta vor debuta duminică, 5 mai, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în catedrală de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. După slujbă, va avea loc deschiderea tradiţională a rugii bănăţene în faţa catedralei, un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean.

Luni, 6 mai, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate”, în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului. Simpozionul va ține două zile, pe parcursul cărora vor avea loc comunicări pe două secțiuni: istorică și teologică. Un moment inedit față de anii precedenți îl va constitui Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe ce se va desfășura în municipiul Caran­sebeș în perioada 8-12 mai.

„Zilele credinței și culturii” vor continua joi, 23 mai, la Catedrala Episcopală din Caran­sebeș cu cea de-a 10-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea~. De Ziua Copilului, 1 iunie, la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa se va des­fă­șura Festivalul corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici~, ediţia a 37-a. Tradiționalul Festival de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, anul acesta dedicat satului românesc, se va des­fășura în satul Forotic, marți, 4 iunie.

De praznicul Înălțării Domnului, joi, 6 iunie, manifestările cultural-spirituale din Eparhia Banatului Montan se vor încheia prin comemorarea eroilor români la Crucea-monument de la Do­mașnea.

Tematica „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Ca­ran­sebeșului” este strâns legată de tema satului românesc și de comemorarea Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a traducătorilor de cărți bise­ricești.

De asemenea, este abordată și tema locală, „Episcopia Ca­ranse­beșului - răstignire și înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”. Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației ro­mânești în Banat în lunile iulie-august 1919.