Zilele hramului la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Sibiu
Credincioşii din cetatea transilvană au posibilitatea ca în aceste zile să participe la mai multe manifestări duhovniceşti, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, unde, de câţiva ani, există tradiţia ca, înainte de hramul din 21 mai, să fie invitaţi slujitori ai sfintelor altare şi duhovnici care să vorbească pe diferite teme. Aflată la cea de-a XVIII-a ediţie, manifestarea „Zilele hramului“ a început sâmbătă, 16 mai, după slujba Vecerniei, când preotul Nicolae Neagu de la Parohia Hipodrom VI din Sibiu a deschis şirul conferinţelor duhovniceşti dedicate marilor duhovnici români. Duminică, 17 mai, după Vecernie, invitatul comunităţii a fost protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea care le-a vorbit sibienilor prezenţi în număr mare, dar şi preoţilor de la biserică şi din alte parohii, despre un mare duhovnic de la Mănăstirea „Peştera Ialomicioarei“ din Munţii Bucegi, originar din Moeciu de Jos, unde părintele Colţea este paroh. Monahul Antonie Munteanu a fost cunoscut de mulţi preoţi, monahi şi credincioşi ca un mare duhovnic, făcător de minuni şi apărător al dreptei credinţe.
„Despre monahul Antonie Munteanu nu pot vorbi decât considerându-l un om al lui Dumnezeu, un om sfânt. Neamul nostru este unul iubitor de Dumnezeu şi care a dat foarte mulţi sfinţi. Sufletul românesc este foarte iubitor de Dumnezeu şi ne gândim la atâţia monahi, dar şi la învăţători, ţărani, părinţii noştri care nu făceau nimic fără Dumnezeu, ciobanii care posteau cu mămăligă coaptă la stână şi atâţia oameni ai lui Dumnezeu“, a spus pr. Gheorghe Colţea.
Sărbătoarea hramului
Conferinţele duhovniceşti au continuat ieri, 18 mai, cu prelegerea părintelui Simion Săsăujan de la Parohia Valea Aurei I din Sibiu, iar în această seară, invitatul este părintele Nicolae Bobeş de la Parohia Mihai Viteazu II, din cetatea transilvană. În ajunul hramului, după slujba Privegherii, părintele Iosif Toma de la Oastea Domnului va vorbi credincioşilor pe tema menţionată. Manifestările vor culmina cu Sfânta Liturghie din ziua hramului, cu pomenirea eroilor neamului şi cu Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. (Ştefan Mărculeţ)