Zilele „Miron Cristea“ la Topliţa, Harghita
În municipiul Topliţa s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii care s-a încheiat o manifestare dedicată primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire la bustul lui Miron Cristea, apoi a avut loc o sesiune de comunicări dedicată primului patriarh, la care au participat cercetători, muzeografi, istorici sau arhivişti din România şi Republica Moldova.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a mulţumit participanţilor care au venit la Topliţa pentru a cinsti memoria Patriarhului Miron Cristea. În cadrul lucrărilor în plen au fost prezentate comunicări despre personalitatea Patriarhului Miron Cristea, dar şi pe teme de actualitate. Manifestarea a continuat cu mai multe lansări de carte şi cu lucrările pe secţiuni: „Patriarhul Miron Cristea“, „Istorie bisericească“ şi „Istorie, cultură şi civilizaţie transilvană“, conform Agerpres.
Profesorul Ion Lăcătuşu, de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita din municipiul Sfântu Gheorghe, a reamintit că această manifestare deschide seria evenimentelor dedicate împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a întronizării ierarhului locului, IPS Ioan Selejan.
Zilele „Miron Cristea“ s-au încheiat duminică, la sărbătorirea hramului Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie“ din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorită de Miron Cristea şi sfinţită la 21 octombrie 1928. Manifestările dedicate primului patriarh al românilor au fost organizate de Primăria Topliţa, Centrul Cultural Topliţa şi Fundaţia Culturală „Miron Cristea“.