Zilele Mitropolitului Visarion Puiu la Paşcani, Roman şi Neamţ
▲ Evenimentul a debutat miercuri, 27 februarie 2008, la împlinirea celor 129 de ani de la naşterea mitropolitului, şi se află la cea de-a XII-a ediţie ▲ Preoţi, profesori, oameni de cultură susţin comunicări ştiinţifice, prezintă cărţi şi evocă personalitatea marelui ierarh ▲
Cu ocazia împlinirii celor 129 de ani de la naşterea mitropolitului Visarion Puiu, la Paşcani, Roman şi Mănăstirea Neamţ se desfăşoară în perioada 27-29 februarie 2008, cea de-a XII-a ediţie a Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”, Protopopiatul Paşcani şi Protopopiatul Roman, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamţ, Casa Memorială „Visarion Puiu”, Vovidenia - Neamţ, şi Casa Municipală de Cultură „Mihail Sadoveanu” Paşcani.
Simpozioane, concursuri, expoziţii
Manifestările dedicate evenimentului au debutat miercuri, cu o slujbă de pomenire oficiată la Biserica „Sf. Voievozi” din Paşcani, la Troiţa românilor de pretutindeni. Apoi, la Casa de cultură „Mihail Sadoveanu” din Paşcani au avut loc mai multe manifestări, deschiderea fiind făcută de conferinţa protopopului de Paşcani, pr. Pavel Postolachi, intitulată „Mitropolitul Visarion Puiu în conştiinţa contemporanilor”, şi de cuvântul protopopului de Roman, pr. lect. dr. Florin Aurel Ţuşcanu. „Prima zi a manifestărilor a fost marcată de o sesiune de comunicări ştiinţifice, cu participarea prof. univ. dr. Elvira Sorohan şi a lect. dr. Bogdan Creţu din Iaşi, a pr. Florin Ţuscanu, protopopul de Roman, şi a pr. Dumitru Cristea. Ieri, 28 februarie, ne-am deplasat la Roman, aducând mitropolitului aceeaşi recunoştinţă, prin faptul că el a început seminarul la Roman. Astăzi, 29 februarie, ne vom deplasa la Mănăstirea Neamţ, mai întâi la Seminarul Teologic, apoi la Casa «Visarion Puiu» de la Vovidenia, unde se vor susţine comunicările rânduite”, a declarat pentru Radio Trinitas protopopul de Paşcani, pr. Pavel Postolachi. La Paşcani s-a organizat în această perioadă şi un concurs pe tema „Viaţa şi activitatea mitropolitului Visarion Puiu”, la care participă elevi de la liceele din Paşcani, juriul fiind format din preoţii Gigi Daniel Ioan şi Ioan Isac, prof. Leonardo Atudorei, moderator fiind prof. Mărioara Preutu. S-a organizat, de asemenea, expoziţia de fotografie „Pietre de temelie creştină” şi o expoziţie de pictură.
Manifestările continuă la Roman şi Neamţ
Manifestările din cadrul Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu au continuat ieri la Sala de Conferinţe a Protopopiatului Roman, unde au avut loc mai multe comunicări ştiinţifice, susţinute de prof. Elena Istrătescu, de la Arhivele Naţionale ale României, care a prezentat lucrarea „Constituirea Arhivei Asociaţiei «Visarion Puiu»”, de pr. Manuel Oliveira, de la Mănăstirea „Sf. Ioan Calabria” - Maguzzano, Italia, care a vorbit despre „Legăturile mitropolitului Visarion Puiu cu Sf. Ioan Calabria (1945-1947), de prof. univ. Gheorghe Calamanciuc, de la Universitatea „Gheorghe Asachi” - Bălţi, Republica moldova, care a susţinut lucrarea „Visarion Puiu - episcop al Hotinului”. Au mai susţinut comunicări ştiinţifice colonelul în rezervă Dumitru Stavarache, preşedintele onorific al Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”, dr. Epifanie Cozărăscu şi pr. dr. Florin Aurel Ţuşcanu, protopopul de Roman. A doua zi a manifestărilor s-a încheiat cu prezentarea cărţilor „Mitropolitul Visarion Puiu - Relaţii cu biserici din Muntele Athos” şi „Cupola creştină a spaţiului moldav”. De asemenea, a avut loc o expoziţie de cartofilie şi una documentară, după care s-au înmânat diplomele de excelenţă tuturor participanţilor la toate ediţiile Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu. Astăzi, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, de la ora 11:00, are loc o prezentare de carte, vizitarea casei memoriale „Visarion Puiu” de la Vovidenia, expoziţii de fotografii şi de pictură şi înmânarea diplomelor de excelenţă şi de participare.