Zilele şaguniene 2021: Conferinţă a preoţilor din judeţul Braşov
În a treia zi a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, preoţii din cele cinci protopopiate ale judeţului Braşov (Braşov, Făgăraş, Bran-Zărneşti, Rupea şi Prejmer-Săcele) au participat la conferinţa de toamnă „Cultul pentru cei adormiţi. Valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Conferinţa a fost organizată în mediul online şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Invitaţii conferinţei au fost pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi; arhid. prof. univ. dr. George Grigoriţă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, consilier patriarhal Cancelaria Sfântului Sinod, şi lect. univ. dr. Natalia Lazăr de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca/Baia Mare.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit invitaţilor pentru bunăvoinţa de a participa la Zilele şaguniene 2021 şi a transmis tuturor preoţilor şi protopopilor din judeţul Braşov un mesaj de binecuvântare.
„Cimitirul este parte a credinţei noastre”
Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a vorbit participanţilor la conferinţă despre „Pomenirea celor adormiţi între tradiţie şi tradiţii. Preotul păzitor al bunei rânduieli”. Părintele profesor a accentuat în prelegerea sa nevoia ca preoţii să conştientizeze chemarea de a săvârşi, după rânduiala Bisericii Ortodoxe, lucrarea sacramentală în parohiile încredinţate şi să se îngrijească de buna organizare şi administrare a cimitirelor din aceste comunităţi.
„Pe de-o parte, cimitirul este cea mai concentrată bibliotecă de istorii nescrise. Am înmormântat de curând o persoană care mai avea câteva zile şi împlinea o sută de ani. Nu am înmormântat doar un creştin, un trup care se aşază sub cruce ca să se descompună, ci am înmormântat o sută de ani de istorie. Uneori, în criptele din cimitir sunt persoane înmormântate una deasupra celeilalte şi avem rafturi de adevărată istorie nescrisă. De ar putea să grăiască cimitirul istoriile pe care le conţin, am fi fascinaţi. Şi este vorba de istoria autentică, nu una inventată, ci una trăită efectiv. În acelaşi timp, pentru mine cimitirul este locul unde se frământă, se amestecă sfinţenia cu păcatul. Oameni sfinţi zac în mormânt alături de oameni care s-au dus cu păcate multe, grele, fără să se pocăiască pentru ele. Această frământătură te înfioară, dar în acelaşi timp te şi bucură, pentru că, având conştiinţa că în cimitir sunt oameni care au aşezat odată cu ei la umbra crucii osteneli duhovniceşti, necunoscute uneori decât de ei înşişi şi de Dumnezeu, şi poate de duhovnicul care i-a spovedit, când calci pe lângă cruce, înţelegi că te afli în această companie extraordinară cu sfinţenia. Cimitirul este parte a credinţei noastre şi un act de identitate şi de revelare a preotului, a modului cum este el”, a spus părintele profesor.
În a doua parte a conferinţei, arhid. prof. univ. dr. George Grigoriţă a expus conţinutul actualului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi al Regulamentului cimitirelor din cadrul statutului.
De asemenea, lect. univ. dr. Natalia Lazăr a susţinut prezentarea cu tema „Cimitirul vesel din Săpânţa. Simboluri arhaice şi repere identitare”.
Preoţii au adresat întrebări invitaţilor şi au discutat aspecte de ordin administrativ şi liturgic legate atât de săvârşirea corectă a slujbelor de înmormântare şi de pomenire, cât şi de buna gestionare a cimitirelor parohiale.